Προσομοίωση για την πτώση αστεροειδούς που θεωρείται ότι προκάλεσε τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας

life

Μπορεί να μην ήταν το… Μπιγκ Μπανγκ αλλά ήταν ίσως το δεύτερο πιο… μπιγκ μπανγκ! Και τώρα προσομοιώθηκε στο εργαστήριο.

Επιστήμονες από την Τσεχία αναπαρέστησαν στο εργαστήριο το σπινθήρα που θεωρούν ότι προκάλεσε τη γέννηση της ζωής στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με μια επικρατούσα θεωρία, πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, με την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη που πυροδοτήθηκαν οι βιοχημικές αντιδράσεις που δημιούργησαν τη ζωή.

Με τη βοήθεια ενός γιγάντιου λέιζερ, οι επιστήμονες, πυροδότησαν τις χημικές -και στη συνέχεια βιοχημικές- αντιδράσεις που μπορεί να οδήγησαν στη δημιουργία των μορίων της ζωής, του RNA και του DNA.

Το πείραμα προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν η μαζική πτώση αστεροειδών στον πλανήτη μας, ο λεγόμενος “Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός” στη γλώσσα των γεωλόγων, μια πραγματική κόλαση φωτιάς και καταστροφής που συνέβη πριν από 3,85 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να αποτέλεσε τον… σπινθήρα που έθεσε σε κίνηση το μηχανισμό της ζωής. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το πείραμα δείχνουν ότι αυτό είναι όντως πιθανό να συνέβη.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Η στιγμιαία δράση του λέιζερ, που παρήγαγε περίπου ένα δισεκατομμύριο κιλοβάτ ενέργειας σε ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, προκάλεσε θερμοκρασίες έως 4.230 βαθμών Κελσίου, καθώς επίσης ένα ισχυρό κρουστικό κύμα και τη δημιουργία έντονων ακτινοβολιών (υπεριώδους και Χ). Με αυτό τον τρόπο, όπως διαπιστώθηκε, παρήχθησαν τα τέσσερα νουκλεοτίδια (αδενίνη, γουανίνη, κυτοσίνη και ουρακίλη), δηλαδή οι τέσσερις οργανικές ενώσεις που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του RNA, αλλά και του DNA (όπου η θυμίνη αντικαθιστά την ουρακίλη).

Φαίνεται πως είναι δυνατό η πτώση ενός ουράνιου σώματος (πόσο μάλλον όταν υπήρξε πραγματικός βομβαρδισμός εξ ουρανού στις απαρχές της Γης) να γέννησε τα βασικά συστατικά της ζωής. Σε ένα ανάλογο συμπέρασμα -ότι η ζωή μπορεί να προκύψει σταδιακά από την μη ζωή, δηλαδή η βιοχημεία από τη χημεία- είχε καταλήξει το ιστορικό πείραμα των χημικών Στάνλεϊ Μίλερ και Χάρολντ Ούρεϊ το 1952 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Μια εναλλακτική θεωρία (αυτή της “πανσπερμίας”) υποστηρίζει ότι η ζωή είχε εξελιχθεί πρώτα αλλού στο σύμπαν και έφθασε έτοιμη στη Γη πάνω και μέσα σε αστεροειδείς και κομήτες που έπεσαν στον πλανήτη μας.

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο