Θέμα αξιοπρέπειας το επίδομα των επιστημόνων

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός και ο πρόεδρος Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Δεβλιώτης μίλησαν νωρίτερα στο Κόκκινο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες λόγω της κρατικής αδιαφορίας και της έλλειψης μέριμνας εν μέσω πανδημίας.


Ο κ. Βερβεσός δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των επιστημόνων αποχώρησαν από την συζήτηση με τον νέο υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη καθώς δείχνει αδιάλλακτη και σκληρή στάση απέναντι τους.

Έκανε εκτενή αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, το 30% των οποίων έμεινε χωρίς παράσταση σε δικαστήριο το 2020, ενώ συμπλήρωσε πως την στιγμή που η δημόσια διοίκηση δεν  λειτουργεί αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους και ως αποτέλεσμα αυτού αριθμός δικηγόρων αντιμετωπίζει ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο εισοδηματικό κριτήριο με το οποίο αποφασίστηκε η χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος των 400€, που αφορά σε ποσοστιαία μείωση τουλάχιστον 20%. Ο κ. Βερβεσός χαρακτηρίζει το κριτήριο άνισο και άδικο, καθώς ένας επιστήμονας με εισόδημα 20.000€ το 2019 και 16.000€ το 2020 πληροί τις προϋποθέσεις, την ώρα που κάποιος με εισόδημα 12.000€ το 2019 και 10.000€ το 2020 απορρίπτεται.

Από την πλευρά του ο κ. Δεβλιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οδοντιάτρων, με τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας και τα μειωμένα ραντεβού να κάνουν όλο και πιο δύσκολο το έργο των επιστημόνων του κλάδου.

Χαρακτήρισε θέμα αξιοπρέπειας την υπόθεση του επιδόματος των 400€, την ώρα που από το 2011 λειτουργεί ειδικό ταμείο που οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι επιστήμονες καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ύψους 10€ με σκοπό την δημιουργία ενός “κουμπαρά”.

Και οι δύο εκπρόσωποι, του ΔΣΑ και της Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων έμειναν στο θέμα του ταμείου που προκύπτει από την μηνιαία εισφορά των 10€, καθώς διεκδικούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τις εισφορές τους.

Μάλιστα, και σύμφωνα με υπολογισμό του ΔΣΑ που θεωρεί πως το 60% των επιστημόνων έχει καταβάλλει την εισφορά, σήμερα το ταμείο θα έπρεπε να διαθέτει περί τα 250εκ€, με την ενημέρωση του ΕΦΚΑ να κάνει λόγο για μόλις 67εκ€ και να αρνείται να δώσει ενημέρωση για την πορεία των χρημάτων.

Κι ενώ το 2017, επί υπουργίας Έφης Αχτσιόγλου, οι εκπρόσωποι των μη μισθωτών ασφαλισμένων επιστημόνων ζήτησαν και έγινε νόμος η διανομή των χρημάτων αυτών στους επιστήμονες, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου αρνείται να ορίσει το πλαίσιο της διανομής.

 * Υπενθυμίζουμε πως η μόνη ενίσχυση που έλαβαν οι επιστήμονες ήταν τα περίφημα Voucher της περασμένης άνοιξης, με ότι ακολούθησε.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων, με επιστολή τους προς τον πρώην υπ. Εργασίας κ. Βρούτση, στις 22.12.2020, είχαν ζητήσει από τον πρώην υπουργό εργασίας κ. Βρούτση τα εξής:
  1. Την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη προσωρινή ή οριστική, δεν τελούν υπό καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχου και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση.
  2. Την αποδέσμευση κονδυλίου 50.000.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ και του απαιτουμένου κονδυλίου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή του άνω χορηγήματος.
  3. Η καταβολή του χορηγήματος γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ. Το επίδομα, όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές έναντι οιουδήποτε τρίτου.
  4. Σε περίπτωση που τα προς διάθεση κεφάλαια δεν επαρκούν, το επίδομα να χορηγηθεί στους οικονομικά ασθενέστερους ασφαλισμένους, κατά αύξουσα σειρά και μέχρι εξαντλήσεως των άνω κονδυλίων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια που ανάγονται στη χρήση τρέχοντος έτους (2020).
  5. Η καταβολή του χορηγήματος θα γίνεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ασφαλισμένο, η οποία θα υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων εσόδων Ιανουαρίου έως και Νοεμβρίου 2020.
  6. Σε κάθε ασφαλισμένο που νόσησε ή θα νοσήσει από Covid-19 να καταβληθεί χορήγημα 800 ευρώ και σε κάθε οικογένεια θανόντα από Covid-19 χορήγημα 2.000 ευρώ, με την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών.

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο