Το τραγούδι της ημέρας: U2 – Ordinary Love

0

mandelaΣτις 5 Αυγούστου 1963 φυλακίζεται από το καθεστώς των λευκών της Νοτίου Αφρικής ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ και μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress) από το 1944, όντας επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Υπήρξε επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, γεγονός που τον κράτησε στην φυλακή μέχρι τον Φεβρουάριο του 1990, όταν πλέον ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, αναστέλλοντας τις εκτελέσεις.

mandela2

Με την αποφυλάκιση του ζήτησε από τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν τις πιέσεις που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση, σημαδεύοντας με την στάση του την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.

Όταν οι μεταρρυθμίσεις πλέον είχαν προχωρήσει, εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις πρώτες εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι.

ordinary-love

Η δράση του και η προσωπικότητα του ενέπνευσαν τον αφρικανικό και όχι μόνο λαό στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση των ρατσιστικών καθεστώτων και κοινωνιών, καθώς και δεκάδες καλλιτέχνες που με το έργο τους θέλησαν να σταθούν στο πλάι του μεγάλου Αφρικανού ηγέτη.

mandela3

Οι U2 κυκλοφόρησαν το κομμάτι “Ordinary love” μια εβδομάδα πριν τον θάνατο του Μαντέλα, με το κομμάτι να προορίζεται για την ταινία “Mandela: Long Walk to Freedom” του Justin Chadwick, που βγήκε στις αίθουσες το φθινόπωρο του 2013.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

twelve − four =

Simple Share Buttons