Το τραγούδι της ημέρας: John Lennon – Imagine

0

lennon-che

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 9 Οκτωβρίου 1940 γεννιέται στο Liverpool ο John Lennon, ενώ την ίδια ημέρα το 1967 δολοφονείται στην Βολιβία ο Che Guevara.

TO GO WITH AFP STORY BY GABRIEL RUBIO GIRON(FILES) A picture taken on October 10, 1967 shows the body of Ernesto "Che" Guevara, the Argentine-born hero of Latin American revolutionaries is on public display in Vallegrande. Lost for half a century, historic photographs of Cuban revolutionary Che Guevara taken by an AFP photographer shortly after his execution have come to light in a small Spanish town. The photographs belong to Imanol Arteaga, a local councillor in the northern Spanish town of Ricla. He inherited them from his uncle Luis Cuartero, a missionary in Bolivia in the 1960s.   AFP PHOTO/ MARC HUTTEN

Οι δύο αυτές μορφές της σύγχρονης ιστορίας έζησαν βίους παράλληλους, μιας και οι Beatles, των οποίων ήταν ηγετική φιγούρα ο Lennon, υπήρξαν το σύμβολο της βαθιάς αλλαγής της κουλτούρας της δυτικής κοινωνίας στην δεκαετία του ’60, ενώ ο Che ήταν το αρχέτυπο των πολιτικών αλλαγών μιας δεκαετίας γεμάτης αναταραχές και τριγμούς.

che-guevara

Η σύνδεση του Che με την επανάσταση των νέων στα τέλη της δεκαετίας του ’60 είναι σαφής και άμεση, αφού λίγο μετά τον θάνατο και με το πρόσωπο του ως έμπνευση, ξεκίνησαν τα φοιτητικά κινήματα από την Πράγα μέχρι το Παρίσι και από το Μεξικό μέχρι την καρδιά των ΗΠΑ.

Ο Lennon από την πλευρά μετέτρεψε το έργο του την μετά Beatles εποχή σε μια συνεχή διαμαρτυρία και έναν αδιάκοπο αγώνα υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

lennon

Η φήμη και η δράση και των δύο αυτών προσωπικοτήτων ξεπέρασε τα όρια της ανοχής των κέντρων εξουσίας, με τον Che Guevara να δολοφονείται από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Mario Terán, μετά από συντονισμένες ενέργειες της CIA, ενώ έρευνες γύρω από την δολοφονία του John Lennon κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Το όραμα και των δύο ήταν κοινό και αποτυπώνεται στην φράση του Che «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη» και στους στίχους του “Imagine” του John Lennon, που κυκλοφόρησε το 1971.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

one + twelve =

Simple Share Buttons