Το τραγούδι της ημέρας: Franz Ferdinand – Ulysses

0
franz-ferdinard
Ulysses, ένας σύγχρονος Οδυσσέας…

Ο ”Οδυσσέας” αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο του James Joyce καθώς και το πλέον αντιπροσωπευτικό του ύφους του. Η συγγραφή του άρχισε το 1914, ολοκληρώθηκε περίπου τον Οκτώβριο του 1921 και το βιβλίο εκδόθηκε το 1922, την ημέρα των γενεθλίων του Joyce, από το βιβλιοπωλείο Shakespeare & Company. Από το 1918, με τη βοήθεια του Ezra Pound, αποσπάσματα του Οδυσσέα είχαν αρχίσει να δημοσιεύονται στο περιοδικό The Little Review.
ulysses
Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904, όταν στο Δουβλίνο ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ένα πρωινό  φεύγοντας για την δουλειά του, οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας.
Αυτή η αργοπορία επιστροφής συνιστά μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό πρότυπο, αφού ο Λεοπόλδος περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα.
Ο αναγνώστης γοητεύεται κατ’ αρχάς από την σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και κατά δεύτερον από την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε.
jaymes-joyce
Ο James Joyce (2/2/1882 – 13/1/1941) ήταν Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.
Οι Franz Ferdinand κυκλοφόρησαν το “Ulysses” το 2008, ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το ταραχώδες ταξίδι του Οδυσσέα του Ομήρου αλλά και του Λεοπόλδου στο βιβλίο του James Joyce.
https://www.youtube.com/watch?v=31sZ9xZr_Ew

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

ten − ten =

Simple Share Buttons