Από τον Γιάννη Μπάκο
Γεννιέται στις 21 Νοεμβρίου 1965 στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας η Björk, η πιο διάσημη Ισλανδή μουσικός και τραγουδίστρια της σύγχρονης ιστορίας. Björk είναι η Σημύδα, ένα είδος φυλλοβόλου δέντρου που ευδοκιμεί στην Ισλανδία και παλαιότερα θεωρείτο ιερό.

Φοίτησε για δέκα χρόνια στο μουσικό σχολείο Barnamúsikskóli Reykjavikur, όπου πέρα από το τραγούδι, έμαθε να παίζει πιάνο και φλάουτο.
supercubs
Βρέθηκε από πολύ μικρή σε σχήματα που έπαιζαν punk, πάντα στον ρόλο της δημιουργού και τραγουδίστριας, γνωρίζοντας εν τέλει την επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με τους Sugarcubes. Η ιστορία του σχήματος ήταν σύντομη καθώς τα μέλη δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, με την κόντρα της Björk με τον Einar Örn Benediktsson να οδηγεί την χαρισματική τραγουδίστρια στην έξοδο και στη συνέχεια στην μετοίκιση στο Λονδίνο.
Αυτή έμελλε να είναι και η σημαντικότερη επιλογή στην καριέρα της, μιας και προσεγγίζοντας τον Nellee Hooper, παραγωγό των Massive Attack ξεκινάει το ταξίδι της σόλο καριέρας της που την απογειώνει και την έχει κάνει σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον χώρο της εναλλακτικής μουσικής.
love

Ο ήχος της Björk καλύπτει πολλά μουσικά φάσματα, με κυριότερες τις αναφορές στην Trip Hop και την Folk, έχοντας επιρροές και από Alternative Rock, Jazz, Electro κ.α..

Εκτός της μουσικής, η Björk έχει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, όπως η βοήθεια στα θύματα του Τσουνάμι το 2004 στην Νοτιοανατολική Ασία και είναι ιδιαίτερα δραστήρια πολιτικά, χωρίς να κρύβει τις αναρχικές της θέσεις.

Το κομμάτι “All is full of love” αποτελεί μια όμορφη ιστορία, εμπνευσμένη από την μυθολογία του Ragnarök. Αποτελεί το πρώτο single μέσα από την τρίτη δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε η Björk το 1999 με τίτλο “Homogenic” και σήμερα θεωρείται ένα από τα επιδραστικότερα τραγούδια της.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fifteen − fourteen =

Simple Share Buttons