Σπύρος Γραμμένος: Μόνο τα κινήματα μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις

0

grammenos

Συνέντευξη στην Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου για το Νόστιμον Ήμαρ

Συναντήσαμε τον Σπύρο Γραμμένο στη συναυλία ΕΝΑΝΤΙΑ στην εξόρυξη χρυσού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Στη συναυλία παρευρέθηκαν πάνω από 20.000 ανθρώπους που φώναξαν το μεγάλο ‘’ΟΧΙ’’ στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και μαζί τους ακούστηκαν επί σκηνής ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Ματούλα Ζαμάνη, Γιάννης Αγγελάκας, οι Χαϊνιδες, ο Παύλος Παυλίδης και οι Β movies.

Βρήκαμε λίγο χρόνο μέσα στο χαμό να συνομιλήσουμε μαζί του για τη συναυλία και το κινήματα καθώς και να μάθουμε μερικά πράγματα για τον ίδιο.

Σε συναντήσαμε στην Συναυλία ενάντια στα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική. Πιστεύεις πως τα κινήματα μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι πλέον;

Μόνο τα κινήματα-και εφόσον δεν τα κινεί κάποιος- μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις.

Πώς ένιωσες τον παλμό της συναυλίας από τη σκηνή; Είχε πάνω από 20.000 ανθρώπους που ”φώναξαν” όχι στο χρυσό.

Υπέροχο συναίσθημα. Ο κόσμος ήταν πραγματικά εκεί. Ήταν εκεί και ήταν αποφασισμένος και χαρούμενος. Μακάρι όσοι πάνε σε μια τέτοια συναυλία να μην τους μένει μόνο η συναυλία.

Συμμετέχεις ενεργά σε κινήματα πέρα από το καλλιτεχνικό; Δηλαδή πέρα από μια συναυλία σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ ή όπως τώρα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού θα σε δούμε σε πιο ενεργό πολιτικό ρόλο; 

Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να ανήκω κάπου. Θέλω να μπορώ να είμαι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και απέναντι σε κάθε αδικία, χωρίς κομματικές γραμμές. Μου φέρνει αηδία η κομματίλα.

Τι μουσική ακούς πέρα από Σπύρο Γραμμένο;

Γραμμένο δεν ακούω. Και έχω καταλάβει γιατί κάποτε που δούλευα delivery σε μια πιτσαρία, αυτός που είχε την πιτσαρία, κάθε βράδυ παράγγελνε από αλλού.

Έχεις δηλώσει πως τα περισσότερα τραγούδια σου είναι πραγματικές ιστορίες. Προσπερνώ τη σάτιρα στην πολιτική και ρωτάω…Υπάρχει γνήσιος έρωτας στις μέρες μας;

Πάντα υπάρχει. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή γύρω μας, υπάρχει έρωτας. Με διάφορες μορφές. Ο έρωτας είναι πάντα γνήσιος.

 

Είσαι κοινωνικός ή μοναχικός άνθρωπος; (φοβάσαι την έννοια της μοναξιάς και της μοναχικότητας;)

Την μοναξιά φυσικά και την φοβάμαι. Ο κάθε άνθρωπος την φοβάται. Την μοναχικότητα, την ψάχνω μερικές φορές. Την απολαμβάνω.

Τι θα συμβούλευες σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική; Είναι επαρκές για βιοποριστικούς λόγους στην Ελλάδα ή αποτελεί ένα συμπλήρωμα;

Αυτό που ξέρω και είμαι σίγουρος, είναι πως πρέπει πάντα να κάνεις αυτό που θες πραγματικά. Να μην αφήνεις κανέναν και τίποτα να μπαίνει εμπόδιο σε αυτό και να το παλεύεις μέχρι τέλους.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου σχέδια για φέτος το χειμώνα;

Από της εννέα Δεκεμβρίου θα είμαι στον Σταυρό του Νότου για έξι παρασκευές παρέα με τον Πάνο Μουζουράκη και ταυτόχρονα θα παίζω και μόνος μου εκτός Αθήνας. Έχω γράψει την μουσική στην παιδική παράσταση “Βάσος και Βιβή” που παίζει στο θέατρο “Τζένη Καρέζη” κάθε Κυριακή για το κοινό και καθημερινές για σχολεία.

 

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σπύρο Γραμμένο για την κουβέντα και του ευχόμαστε πολλές επιτυχίες. Θα τα λέμε μαζί του στα live που ετοιμάζει και φυσικά σε κάθε κινηματική διαδικασία που δε θα καπελώνετε από τα κόμματα και τα τους αστεϊσμούς των.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Άννα Αρβανιτίδου

Η Αρβανιτίδου Άννα-Μαρία είναι Ιστορικός Τέχνης και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευτάια χρόνια επιμελείται εκθέσεις ζωγραφικής και αρθρογραφεί. Οι έρευνές της αφορούν τη γυμνογραφία στην ελληνική ζωγραφική και πως η τέχνη ταυτίζεται με την κοινωνική απελευθέρωση. Τέχνη για όλους/ες.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

ten − 3 =

Simple Share Buttons