Υπό διαγραφή χρέη 85δισ.€ μεγαλοοφειλετών

0

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών “ξεχνάει” χρέη πάνω από 85δισ.€, καθώς αποτελούν χρέη μεγαλοοφειλετών και κατά τη συνήθη πρακτική, στρέφει το ενδιαφέρον της στους μικροοφειλέτες.


Υπό διαγραφή βρίσκονται χρέη προς την εφορία ύψους 85δισ.€, τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει, ενώ οι οφειλέτες έχουν φροντίσει να καλύψουν τα νώτα τους και δεν ανησυχούν για τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ.

Οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων τρομοκρατούν και έχουν αποτέλεσμα αναφορικά με τους μικροοφειλέτες, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν από την ΑΑΔΕ. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τους «μεγάλους» οφειλέτες που αρνούνται να πληρώσουν και το κράτος αδυνατεί να εισπράξει.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αποκαλύπτει το Σοφοκλέουςin είναι ενδεικτικά. Το σύνολο των χρεών προς την ΑΑΔΕ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν 106,20δισ.€. Από αυτά, το ποσό των 85,45δισ.€ οφείλεται από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν χρέη ύψους του 1εκ€ ο καθένας.

Επίσης, στις ρυθμίσεις που έγιναν το 2019 για την αποπληρωμή των χρεών αυτών, σε έως και 120 δόσεις, ουδείς εξ αυτών ρύθμισε το χρέος του.

Από την άλλη πλευρά η Εφορία φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τα όποια αναγκαστικά εναντίον των οφειλετών αυτών και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, γνωρίζουν πολύ καλά το αυτονόητο. Ότι, δεν είναι δυνατή η είσπραξη χρεών, που υπερβαίνουν το 1εκ.€, για διαφόρους λόγους, με βασικότερο εκείνον που λέει ότι, όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο δύσκολα εισπράττεται.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες, έχουν διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, μεταβιβάζοντας τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία και μη έχοντας οι ίδιοι και τα συνυπρόχρεα πρόσωπα, τραπεζικές καταθέσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στα χρέη που προέρχονται από εταιρείες, ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υφίστανται, είτε από πτωχευμένες εταιρείες, ενώ σημαντικό ποσό προέρχεται από ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, οι οποίες χρεοκόπησαν και άλλαξαν ΑΦΜ, σύμφωνα με την ελληνική πατέντα.

Επίσης, τα περισσότερα εξ αυτών, είναι χρέη δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα χρέη είναι μέσα στο σύνολο των οφειλών, που υποτίθεται ότι μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση και αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα.

Αργά ή γρήγορα το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, θα υποχρεωθούν να τα διαγράψουν οριστικά από τα βιβλία των οφειλετών. Εκείνα που δεν διαγράφονται, είναι τα χρέη των μικροοφειλετών, στους οποίους εστιάζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Εναντίον τους η ΑΑΔΕ εφαρμόζει τη μέθοδο των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ή και των προληπτικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο