skouries-el-dorado

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απάτης

Από τον Γιώργο Μουργή

Η μεγάλη «μπίζνα» της Eldorado Gold στήθηκε λίγο πριν αποχωρήσει ο σημιτικός εκσυγχρονισμός. Το 2003 ο Σημίτης έδωσε προίκα στον Μπόμπολα το κομμάτι-φιλέτο στη Χαλκιδική που περιλαμβάνει τα μεταλλεία Κασσάνδρας, και αυτός με τη σειρά του ίδρυσε την Ελληνικός Χρυσός, σαν θυγατρική των Καναδών.

Το πανηγύρι εκμετάλλευσης και εξόρυξης είχε στηθεί νωρίτερα μέσω μιας άλλης καναδικής εταιρείας, της TVX (για την ιστορία, η πώληση πάει πίσω στο 1995), και του Δημοσίου, μέσω μιας τρύπιας σύμβασης, η οποία μετά από εξώδικα που ανταλλάχθηκαν κατέληξε σε συμβιβασμό.

Η ΤVX αποχώρησε «συμβιβασμένη», αφού πήρε 11 εκατομμυριάκια σε ευρώ από την πώληση στην Ελληνικός Χρυσός, ενώ το Δημόσιο εισέπραξε μηδέν, πάλι σε ευρώ.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η πώληση χωρίς κανένα άλλο τίμημα, φόρο ή τέλος μεταβίβασης, ούτε για τα μάτια του κόσμου, έγινε μάλιστα άρθρο (αρ. 51) νόμος (3220/04) του κράτους και δημοσιεύτηκε αυτούσιος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28-1-2004.

Στις αρχές του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από καταγγελία που δεν αναφέρεται στην απόφασή της από πού προήλθε, έκρινε την τιμή πώλησης κατώτερη της αγοραίας αξίας και την χαρακτήρισε πράξη κρατικής ενίσχυσης της Ελλάδας υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, αποτιμώντας το «ορθό» τίμημα σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησε, δε, στη συνέχεια από το Ελληνικό Δημόσιο την είσπραξη ποσού 15,3 εκατομμυρίων ευρώ, κρίνοντας ολόκληρη τη σύμβαση «ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά και τους κανόνες της» -βλέπε ανταγωνισμός-, συμπεριλαμβανόμενου και του φόρου μεταβίβασης.
Τα υπόλοιπα που λείπουν από τα 25 μην τα ψάχνετε, τα τσέπωσε η TVX και έχει γίνει καπνός.

Ταυτόχρονα επέβαλε μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της απόφασης να προσκομιστούν όλα όσα αποδεικνύουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, όπως και τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι ζητήθηκαν τα χρήματα πίσω.

skouries2

Τι, όμως, συνέβη τελικά λίγο μετά; Κρατηθείτε…

Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, ουσιαστικά παγώνοντας από τότε την απόφαση της Επιτροπής και την καταβολή του ποσού από την Ελληνικός Χρυσός.

Αποτέλεσμα η καταδικαστική απόφαση από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. προσφάτως, καθώς και η απόρριψη των προσφυγών που είχαν καταθέσει -προσοχή εδώ- η Eldorado Gold και το Ελληνικό Δημόσιο από κοινού (!) κατά της πρώτης απόφασης.

Το «γλέντι», βέβαια, συνεχίστηκε, καθώς για τις συναλλαγές ανάμεσα στη «μαμά» εταιρεία στον Καναδά και στην μπομπολική θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός» χρησιμοποιούνται 12 ολλανδικές θυγατρικές εταιρείες-θυρίδες μέσω της Eldorado Gold, στην ίδια διεύθυνση-έδρα, χωρίς προσωπικό οι 11 από αυτές, και με ενεργητικό 2 δισ. δολάρια, ώστε να μην πληρώνουν κανέναν φόρο πουθενά και τα φορολογικά ίχνη να χάνονται κάπου στα Μπαρμπάντος.

Η ολλανδική ΜΚΟ SOMO, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, παρουσίασε όλα τα στοιχεία τον Απρίλιο του 2015 σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο μιας έρευνας με το όνομα «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός».

skou

Μάθανε πως πηδιόματε, πλακώσανε κ’ οι Καναδοί…
Κάπου εδώ τελειώνει το παραμύθι της «τεράστιας επένδυσης» και του δημόσιου οφέλους και αρχίζει η πραγματική ιστορία για το πώς στήθηκε ουσιαστικά η πρώτη ειδική παραοικονομική ζώνη σε ελληνικό έδαφος.

 • Κατ’ αρχάς, με το κόλπο της φοροαπαλλαγής και των ευνοϊκών νομοθετημάτων.
  • Με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ενός τεράστιου φυσικού δρυμού.
  • Με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και του υπεδάφους.
  • Με την καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής.
  • Με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Με τη μόλυνση της θάλασσας και της παράλιας περιοχής.
  • Με την ίδια τη ζωή των κατοίκων, από τα καρκινογόνα παράγωγα της εξόρυξης και την ανοιχτή απόθεσή τους, με τα καρκινογόνα χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συνολικά.
  Με την αγριότητα. Οι μέθοδοι και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων φτάνουν μέχρι να κατηγορούνται οικογένειες ολόκληρες και ανήλικα παιδιά σαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
  • Με μαφιόζικους εκβιασμούς ενάντια σε ολόκληρα χωριά.
  • Με το νομικό καθεστώς προφύλαξης, όπως χτίστηκε από το βαθύ κράτος, αποκλείοντας έλεγχους από τους αρμόδιους φορείς.
  • Με τερατώδεις πολεοδομικές παραβάσεις. Στη «ζώνη ελέγχου» της η Eldorado Gold ανήγειρε περισσότερα από είκοσι αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία νομιμοποιήθηκαν, εκ των υστέρων, με συνοπτικές διαδικασίες!
  Με την ομερτά, τον νόμο της σιωπής από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εξαγοράστηκαν με άφθονο τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης. Αναρωτηθείτε τι πούλαγε η Ελληνικός Χρυσός που ενδιέφερε το «κοινό» ώστε να αγοράζει τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο…
  • Με την ασπίδα του κοινωνικού αυτοματισμού, κάνοντας μερίδα εργαζομένων (υπό το φάσμα της γενικότερης ανεργίας) να κόπτονται για τα κέρδη της πολυεθνικής.
  • Με το ψέμα της εξόρυξης με τη μέθοδο «flash smelting» (ακαριαία τήξη).
  Με την καταστροφή κάθε άλλης μορφής ανάπτυξης που η ίδια η εξόρυξη προξενεί, είτε αποσαθρώνοντας τον τουριστικό ιστό της περιοχής είτε εξαφανίζοντας την αγροτική καλλιέργεια, επιφέροντας έτσι απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
  • Με την ίδια ζημιά για την αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής.
 • Με το να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, να μη σέβονται νόμους και περιβαλλοντικούς κανόνες, με το να κουνάνε το δάχτυλο απειλητικά, με εκβιασμούς, με πολιτικά, επικοινωνιακά, προσβλητικά σόου απαξιώνοντας ολόκληρη την κοινωνία, τους θεσμούς, το κράτος.

Έως εδώ και μη παρέκει, ή enough is enough!

Η χώρα δεν είναι μπανανία, ούτε αποικία της κάθε πολυεθνικής «κόμπανι»

Να μην υποθηκεύσουμε τις ζωές μας, την επόμενη γενιά, για χάρη των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου και της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής της Χαλκιδικής εκπέμπουν SOS. Ας το αναμεταδώσουμε!

Η προστασία του τόπου, της ζωής του λαού μας, είναι οι πραγματικές αξίες, και όχι το θαμμένο στην Κασσάνδρα χρυσάφι που θέλουν να τσεπώσουν οι Καναδοί.

Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες, λένε οι Ιερισσώτες…

 

* Πηγές:

1.https://antigoldgreece.files.wordpress.com/2011/02/2004.pdf  Άρθρο 51 (εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ Ελλην. Δημ. – TVX και ταυτόχρονη πώληση στην ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ και την ΕΛΛΗΝ. ΧΡ.)

2.https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=3C0639C630A7B786.1D031AEA53&version=2004%2F01%2F28 Ολόκληρος ο νόμος 3220/04.

3.https://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/228780/228780_1201018_130_2.pdf Η απόφαση της ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡ

4.https://nomosphysis.org.gr/13170/apofasi-dek-tetarto-tmima-tis-9is-dekemvrioy-2015-paranomi-kratiki-enisxysi-tis-ellinikos-xrysos-ae/ Η καταδικαστική απόφαση από το ΓΕΝ. ΔΙΚΑΣΤ. της ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο