Του Θωμά Γιούργα

Το editorial του Νόστιμον Ήμαρ

Η πρόσφατη συνέντευξη του Αρτέμη Σώρρα στον Αντώνη Σρόιτερ επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάτι που είναι προφανές από το ξεκίνημα της δημόσιας παρουσίας του. Ότι δηλαδή πρόκειται για έναν άνθρωπο που κυνικά, χυδαία και στοχευμένα επιδιώκει να παραπλανήσει απελπισμένους και ευκολόπιστους συμπολίτες μας.

Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει από την τελευταία δημόσια παρουσία του έχει να κάνει με την αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχει ο Σώρρας από τα μέσα ενημέρωσης. Μία πολύ χρήσιμη σκέψη-οδηγός πηγάζει από τον Ουμπέρτο Έκο ο οποίος σημειώνει ότι το κανάλι αντίκρουσης ενός ψεύδους δεν πρέπει να είναι ποτέ μεγαλύτερο από το κανάλι του ίδιου του ψεύδους. Άρα μήπως δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε καν με τον Σώρρα διότι έτσι τον πριμοδοτούμε αντί να τον αποδομούμε;

Η απάντηση εδώ είναι οριακή υπό την έννοια ότι το φαινόμενο «Σώρρας» έχει αρχίσει να μεγαλώνει, δημιουργώντας (έστω και μικρούς) πυρήνες σε όλη τη χώρα. Επομένως ίσως δεν είναι εύκολη η επιλογή της περιθωριοποίησης. Από την άλλη, πρέπει να μετρήσουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης αποδόμησης ενός τέτοιου φαινομένου. Δηλαδή παίζει κεντρικό ρόλο το ποιος επιχειρεί την αποδόμηση και με ποιον τρόπο. Για παράδειγμα η παρουσία του στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη είχε έντονο άρωμα ξεπλύματος. Δυστυχώς, μια γενική παρατήρηση είναι ότι τα απαξιωμένα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα μεγαλοδημοσιογράφοι φαίνεται να είναι ακατάλληλοι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων διότι το έλλειμμα αξιοπιστίας συνδράμει στην κανονικοποίηση και το ξέπλυμα λούμπεν στοιχείων. Ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων από κάποιους μεμονωμένους δημοσιογράφους.

Αντίστοιχα ερωτήματα τέθηκαν και για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Μόνο που θα πρέπει να είμαστε τρομερά προσεκτικοί ώστε να μην ταυτίσουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Προφανώς ο Σώρρας χρησιμοποιεί ρατσιστικό λόγο, χυδαίες υπεραπλουστεύσεις και συνωμοσιολογικά επιχειρήματα από το πανέρι. Όμως η ταύτιση των δύο φαινομένων σχετικοποιεί την εγκληματική και οργανωμένη δράση των νεοναζί που οδήγησε σε στοχευμένες δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, απειλές και εμπότισε με ρατσιστικό μίσος την κοινωνία.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 28.1.2017

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο