leia

Το ότι στην Ελλάδα δεν διοργανώνεται ποτέ μια εκδήλωση της προκοπής με θέμα την Αθεΐα είναι γνωστό. Έτσι λοιπόν όταν μαθεύτηκε ότι ο Richard Dawkins θα ερχόταν στη χώρα μας οι ελπίδες μου αναπτερώθηκαν. Αδίκως όπως αποδείχθηκε.

Τη χθεσινή εκδήλωση στο The Hub στα Πετράλωνα μπορώ να την χαρακτηρίσω το λιγότερο βαρετή. Όσοι δεν έχουν δει τον Dawkins από κοντά σίγουρα δεν μπόρεσαν να το κάνουν στη χθεσινή “συνέντευξη” εκτός αν κάθονταν στις 5 πρώτες σειρές ακριβώς κάτω από τα μικρόφωνα ή αν περίμεναν σε μια ουρά μεγαλύτερη από εκείνη που σχηματίζουν οι πιστοί για να μεταλάβουν τις ημέρες του Πάσχα. Και για να μπορούσε να κάτσει κάποιος τόσο κοντά θα έπρεπε να είναι δηλωμένος ως VIP (sic).

Για τους VIP έμαθα από έναν κουστουμάτο που με σταμάτησε όταν προσπάθησα να πάω να μιλήσω σε έναν γνωστό που καθόταν εκεί μπροστά. “Πρέπει να έρθει εκείνος εδώ. Εκεί πάνε μόνο οι VIP”. Τώρα το με ποιά κριτήρια και γιατί υπήρχαν VIP σε ένα τέτοιο event, μου είναι παντελώς άγνωστo.
Η προσέλευση του κόσμου γινόταν από νωρίς και ήταν μεγάλη. Το πρόβλημα όμως παρέμενε. Οι περισσότεροι βλέπαμε και ακούγαμε τον Dawkins από οθόνες και ένα ποτήρι νερό δεν υπήρχε πουθενά. Αν διψούσες θα έπρεπε να αγοράσεις μπουκαλάκι ενώ στην είσοδο έκαναν και οπτικό έλεγχο στις τσάντες. Αφού δεν μας ζήτησαν ταυτότητες και εκκαθαριστικό σημείωμα πάλι καλά δηλαδή.

Βέβαια, όλο αυτό στήθηκε μέσα σε μια βδομάδα οπότε φαντάζομαι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Εντύπωση μου έκανε το ότι μέχρι πριν από τρεις μέρες τα Public πωλούσαν ένα από τα βιβλία του Dawkins μόλις 10€ ενώ εχθές και χάριν του event το ίδιο εκείνο βιβλίο κόστιζε 30€.

Πέραν των ερωτήσεων που διαβάστηκαν από το #‎PublicAsksDawkins και οι οποίες παρουσίασαν ένα ελάχιστο ενδιαφέρον, όλες οι υπόλοιπες ήταν κοινότυπες και ως εκ τούτου οι απαντήσεις ήταν πανομοιότυπες με εκείνες που έχουν κατά καιρούς δοθεί από τον επιστήμονα.

Εν κατακλείδι η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Η διοργάνωση από την άλλη, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

by Leia Organa Solo

Υ.Γ. Η ελπίδα μου αποκαταστάθηκε μερικώς όταν είδα παιδάκια με ακουστικά για μετάφραση στ’ αυτιά να παρακολουθούν με απόλυτη προσοχή όσα έλεγε ο Dawkins.

Υ.Γ. 2: Αν κάποιος είχε δει 3 βιντεάκια στο youtube με παρόμοιες συνεντεύξεις του, το χθεσινό event δεν του πρόσφερε απολύτως τίποτα. Ούτε καν την αίσθηση ότι βλέπει έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη από κοντά.

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. George στις

    Η όλη περιγραφή παραπέμπει σε περιοδεία rock star. Καλά που δεν πήγα. To crowd surfing και το Stage diving απαγορευόταν φαντάζομαι…

Αφήστε ένα σχόλιο