Σχέδιο με ιδιώτες (Σ.Δ.Ι.Τ) στην διαχείριση των λαϊκών αγορών και νομικά πρόσωπα στους πάγκους

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Την ριζική αντίθεσή της δηλώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΠΛΑ), κάνοντας λόγο για ανεξήγητες αποφάσεις.

 


Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τα σχέδια του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τις λαϊκές αγορές και τις οποίες επικαλείται και η ΠΟΠΛΑ, τα πιο σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου αφορούν στην παραχώρηση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ΣΔΙΤ, με ότι σημαίνει αυτό και στην δυνατότητα που δίνεται σε εταιρίες να λάβουν το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – κάλεσμα της ΠΟΠΛΑ, που εκφράζει και τις ανησυχίες των παραγωγών λαϊκών αγορών:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΘΗΒΩΝ 103, 121 36 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΛ: 2105752449 FAX: 2105719474
Ιστοχώρος: http://www.laikesagores.gr Email: info@laikesagores.gr

Ιανουάριος 2021

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών
Λαϊκών Αγορών προς τις Ομοσπονδίες, Σωματεία
και Συλλόγους Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών όλης της Χώρας.

 

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή συντάσσεται Νέο Νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο.

Γενικότερα, από πληροφορίες που διαρρέουν και ενώ περιμέναμε ένα νέο Νόμο που να διορθώνει το υπάρχον πλαίσιο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο Νόμου που δεν εκσυγχρονίζει τις Λαϊκές Αγορές ούτε διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Όταν ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών 91 πλέον χρόνια έχει αποδείξει την συνδρομή του στην Ελληνική Κοινωνία και στην Ελληνική Οικογένεια στηρίζοντας τα λαϊκά στρώματα και τους αδύνατους οικονομικά καταναλωτές.

Παρατηρούμε:
  1. Το νέο Σχέδιο Νόμου και οι Διατάξεις του έρχεται να δώσει την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των Λαϊκών Αγορών σε ΙΔΙΩΤΕΣ (Σ.Δ.Ι.Τ.). Ποιοι θα είναι αυτοί οι Ιδιώτες και οι Επιχειρήσεις που θα αναλάβουν να διαχειριστούν και να εποπτεύσουν τις Λαϊκές Αγορές όλης της Χώρας και γιατί να αναθέσουμε έναν τόσο ισχυρό θεσμό σε ΙΔΙΩΤΕΣ;
  2. Επιτρέπει σε ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΕΤΑΙΡΙΕΣ) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων της κάθε Λαϊκής Αγοράς. Διερωτόμαστε γιατί να εμπλακούν ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΕΤΑΙΡΙΕΣ στο θεσμό των Λαϊκών Αγορών, τι θα προσφέρουν στον Έλληνα Καταναλωτή μέσα στις Λαϊκές; Ποιος μας εγγυάται ότι το 5% των θέσεων σε βάθος χρόνου δεν θα γίνει 25% έως και 50% αν ανοίξει η κεκρόπορτα;
  3. Ορίζει τον ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ των θέσεων και βγάζει στο σφυρί κάθε 3 χρόνια τις θέσεις που τοποθετούμε τους πάγκους τόσο χρόνια, καθώς πριμοδοτεί τον πλειοδότη με 60 μόρια, σε συνάρτηση με την διαχείριση από ΙΔΙΩΤΕΣ (Σ.Δ.Ι.Τ.) ποιο είναι το μέλλον της δουλειάς μας και των κεκτημένων δικαιωμάτων μας;
  4. Εμπλέκει τους Δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του Ανταποδοτικού Τέλους που πληρώνουμε στον Φορέα Διαχείρισης.
  5. Καταργεί τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών (Διοικητικά Συμβούλια) και εξαιρεί τους Εκπροσώπους των Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών από όλες τις Αποφάσεις και τους Σχεδιασμούς.

Ενώ επανειλημμένα οι Προτάσεις μας εδώ και χρόνια είναι να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί ο Θεσμός με ισχυρές Επιτροπές Λαϊκών Αγορών Αποφασιστικού Χαρακτήρα σ’ όλη τη Χώρα και Διευθύνσεις Λαϊκών Αγορών ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, που να εποπτεύουν και να διαχειρίζονται με τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τους χιλιάδες Παραγωγούς και Επαγγελματίες πωλητές της Χώρας.

Καθώς και την σύσταση 5μελών Επιτροπών ΑΠΟΔΟΣΗΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ με την συμμετοχή Εκπροσώπων των Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών για την Διαδικασία Απόδοσης των Κενών Θέσεων καθώς και την Βελτίωση των υφιστάμενων, Αξιοκρατικά και με Κριτήρια.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών ΚΑΛΕΙ τους Εκπροσώπους Συνδικαλιστές όλων των Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Συλλογών Παραγωγών και Σωματείων Επαγγελματιών όλης της Χώρας σε εγρήγορση ώστε άμεσα να οργανωθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη διάλυση των Λαϊκών Αγορών από τις διατάξεις του νέου Νόμου όπως και για την λήψη Αποφάσεων και συγκεκριμένων Προτάσεων οι οποίες θα κατατεθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την σύνταξη ενός νέου Νόμου Αναπτυξιακού και Εκσυγχρονιστικού Χαρακτήρα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Μόσχος Παντελής

Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάκας Χρήστος

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο