Σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 1942, γεννήθηκε ο άνθρωπος που «μιλούσε» στην ηλεκτρική του κιθάρα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο τραγουδιστή και μουσικό, Τζίμι Χέντριξ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τζόνι Άλεν και γεννήθηκε στο Σιάτλ. Το υποκοριστικό Τζίμι έρχεται λίγο μετά τη γέννηση του από την αλλαγή του ονόματος και του πατέρα του. Παιδί χωρισμένων γονιών ζει και μεγαλώνει με τη γιαγιά του.

Η κιθάρα, η ολόδικη του κιθάρα ήρθε στα χέρια του στην εφηβεία. Στα 14 του χρόνια βρίσκει μια παλιά κιθάρα μέσα στα σκουπίδια με μόνο μια χορδή. Μ αυτήν στην πλάτη περπατά περήφανα το δρόμο προς το σπίτι. Τότε, εκεί πάνω στη μια χορδή αρχίζει το μουσικό του… ταξίδι. Δυο χρόνια μετά ο μπαμπάς του θα του χαρίσει μια καινούρια κιθάρα κι έτσι ο Τζίμι αρχίζει να συμμετέχει σε μουσικά συγκροτήματα.

Το δεξί του χέρι είναι από μόνο του άξιο θαυμασμού σε κάθε live εμφάνιση μαζί με τη ζεστή φωνή του και το αισθαντικό του παίξιμο που τον βάζουν στο επίκεντρο και τον κάνουν αστέρα της σκηνής. Ο μικρός Τζίμι είναι παιδί της αλητείας κι έτσι οι επιλογές του θα τον οδηγήσουν στα σίδερα της φυλακής. Για την εμπλοκή του σε μια κλοπή αυτοκινήτου θα έρθει η φυλάκιση που όμως ο ίδιος θα ανταλλάξει με θητεία δυο χρόνων στο στρατό. Ένα χρόνο περίπου τον κράτησαν στο στρατό εξαιτίας της κακής του διαγωγής. Άφησε το στίγμα του όχι για τις πολεμικές του ικανότητες αλλά γιατί τα τραγούδια του ήταν μουρμουρητό των φαντάρων στο ζοφερό Βιετνάμ.

Το 1962 μπαίνει για πρώτη φορά στο στούντιο κι από εκείνη τη στιγμή και μετά κάνει μεγάλες συνεργασίες με ανθρώπους της ροκ σκηνής. Τέσσερα χρόνια μετά , δημιουργεί το δικό του μουσικό συγκρότημα που το ονομάζει «Jimmy James the Blues Flames». Τότε θα πειραματιστεί με τη μουσική, θα ενσωματώσει πεταλάκια και θα γίνει ο μάστερ των μουσικών εφέ.
Το πρώτου άλμπουμ δεν αργεί πολύ για να έρθει, τον Μάιο του 1967 έρχεται το «Are you experienced» που γίνεται ανάρπαστο. Εκείνη είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει ένα τελετουργικό που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια στα show του Τζίμι. Θα βάλει φωτιά στην πρώτη του κιθάρα και μετά σε άλλες τόσες επόμενες δικές του κιθάρες.

Η μουσική του και τα εφέ του είναι πρωτόγνωρα για την μουσική σκηνή της εποχής. Ο ήχος του είναι μοναδικός, ξεχωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες, έχει όνομα κι επίθετο, δική του ταυτότητα. Αυτή είναι η μια πλευρά του… νομίσματος γιατί ο Χέντριξ παρόλη τη φήμη και τη δόξα γνώρισε πολλές φορές το ρατσισμό και έπεφτε συχνά θύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

Τα ναρκωτικά ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του. Ο εθισμός και η εξάρτηση του ήταν γνωστά κι έτσι μια ωραία μέρα του 1969, συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Τορόντο για κατοχή ναρκωτικών. Στο δικαστήριο αθωώθηκε λέγοντας πως του την έστησαν.

Η μεγάλη καριέρα του στη ροκ σκηνή συνεχίζεται, το όνομα Χέντριξ συνδέεται άρρηκτα με τις ηλεκτρικές κιθάρες και τους ήχους τους και ο Τζίμι κάνει αριστουργηματικές δουλειές και συνεργασίες. Όλα αυτά όμως θα τελείωναν στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970. Στο Λονδίνο θα αφήσει την τελευταία του πνοή μ ένα μελαγχολικό ποίημα δίπλα του στο κρεβάτι. Δεν αυτοκτόνησε όπως πολλοί νόμιζαν αρχικά, αλλά μάλλον η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε συνδυασμό με αλκοόλ του κόστισε την ίδια του τη ζωή.

Πηγή: thinkover.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο