orwell

Από τον Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη

Κάθε νέα κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της νέα τάξη πραγμάτων. Η εξουσία γεννά ανάγκες με βασικότερη αυτήν της επιβολής και της ‘’ύπνωσης’’.

Έτσι ο κρατικός μηχανισμός προπαγανδίζει, παραπλανεί και χειραγωγεί και όλα αυτά με ένα μοναδικό υπερόπλο, το λόγο! Δεν είναι δα μικρό να ξέρεις να χειρίζεσαι τη γλώσσα.

Πόσο επικίνδυνο όμως γίνεται αυτό το όπλο, όταν χρησιμοποιείται από την εξουσία με στόχο την επιβολή ; Πόση ελαστικότητα μπορεί να αντέξει μία έννοια, αλλάζοντας γλώσσα, κεφάλια και αυτιά ;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ιδρωμένη. Ιδρωμένη από τον αγώνα που δίνει να παραμείνει στην εξουσία και να εξελιχθεί πλέον από κίνημα (τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ που κινούταν εντός ‘’δημοκρατικού τόξου’’, σε αντίθεση με το συγκυβερνόν κόμμα των ΑΝΕΛ) που ήταν κάποτε, σε κράτος. Η δε αντιπολίτευση είναι ιδρωμένη κυνηγώντας τις εξελίξεις στην πολιτική showbiz, αναφερόμενη στο τι φόρεμα ή ταγιέρ φοράει η πρώτη κυρία, Περιστέρα Μπαζιάνα. Γενικά το πολιτικό θερμόμετρο και ο πολιτικός λόγος κινείται σε ιστορικά χαμηλά…

Μέσα σε αυτά τα ποτάμια ιδρώτα κυλάνε όμως λέξεις και έννοιες. Λέξεις και έννοιες που κουβαλάνε μία βαρύτητα, αξίες, ιδέες και πάνω απ’ όλα ιστορία !

Η ρητορική της αντιπολίτευσης βασίζεται στον ‘’λαϊκισμό’’ του πρωθυπουργού. Τι σημαίνει όμως πράγματι λαϊκισμός ; Είναι μία τόσο ‘’κακιά’’ λέξη που θέλει ίσιωμα ;

Όχι, λαϊκισμός είναι η αναφορά στα λαϊκά στρώματα, η λαϊκή ρητορική που στόχο έχει να φέρει πιο κοντά τους κυβερνώντες και τους κυβερνώμενους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία απλουστευτική ρητορική, ωστόσο χωρίς καταφανή πρόθεση εξαπάτησης ή δόλου. Τουλάχιστον σύμφωνα με την Πολιτική Επιστήμη κύριε Μητσοτάκη, όχι ότι έχω σπουδάσει στο Harvard αλλά…

Τώρα πάμε στην αγαπημένη γενίκευση όλων των πολιτικών, των πολιτικών ομάδων και πολλών από εμάς. ‘’Είσαι φασίστας’’ είπε ο Άδωνις στον δημοσιογράφο της Αυγής για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, ‘’είσαι φασίστας’’ είπα στον καθηγητή που δε με άφησε να πάω τουαλέτα. ‘’Είστε φασίστες’’ όμως είπε και η Μάγδα Φύσσα στους Χρυσαυγίτες που φάγανε το παιδί της.

Η ταύτιση και η αναλογία διαφόρων αυταρχικών και συντηρητικών συμπεριφορών με το φασισμό κρύβει κινδύνους. Κινδύνους που φτάνουν μέχρι την υπεραπλούστευση των όρων και τη μηδενιστική πρακτική. Τότε ο καθηγητής, ο δημοσιογράφος της Αυγής, ακόμη και το φανάρι που σε έκοψε πάνω που πήγες να περάσεις, ταυτίζεται με τον αληθινό φασίστα, με τον Ρουπακιά, με την Λεπέν με τον Τραμπ και κάθε φίδι που έσπασε το αυγό και έσπειρε τη βία, την ξενοφοβία και το σεξισμό.

Τέλος από αυτήν τη λίστα κακοποίησης δε θα μπορούσε να λείπει η ‘’Αριστερά’’ !

Κύριε  Τσίπρα, κύριε Κατρούγκαλε, κύριε Φλαμπουράρη ( ή μήπως να πω σύντροφοι; ) συγχαρητήρια. Μόλις θάψατε την έννοια της Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία για την επόμενη 15ετία !

Υπέγραψαν Μνημόνια, συγκυβέρνησαν με τους ΑΝΕΛ, ρούφηξαν ότι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος, πλειστηριάζουν την Α’ κατοικία, ιδιωτικοποιούν λιμάνια, τρένα, στοές, μόνο οι οικογένειες τους δεν έχουν περάσει ακόμη στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ελεύθερης αγοράς, του Υιού του Θεού του μονογενή του εκ της απληστίας γεννηθέντα.

Αναφώνησαν στο συνέδριο λέει και ‘’ούτε σε εξορίες ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές’’. Δεν ντράπηκαν οι μηδενιστές να εξισώσουν τους αγώνες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν αναφώνησαν ποτέ ”δεν υπάρχει εναλλακτική”, αυτοί που μάτωσαν στο βουνό, στην Κατοχή και μετά στη Χούντα, αυτοί που δεν υπέγραφαν !

Αυτή η κακοποίηση των λέξεων στο πολιτικό σύστημα δεν είναι ακίνδυνη. Κρύβει στοιχεία απολυταρχικά και δόλο. Σε κάθε περίπτωση ο George Orwell θα έτριβε τα μάτια του, με την ευκολία που μεταπλάθουν οι ‘’ηγέτες’’ μας τις λέξεις, χάριν της κυριαρχίας και της πολιτικής τους επιβίωσης.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο