Generated by IJG JPEG Library

Σε έναν ”άκαρδο κόσμο” οι άνθρωποι συχνά αναζητούν παρηγοριά στον επέκεινα κόσμο.

Επιμέλεια: Θωμάς Γιούργας

Στο κείμενο που δημοσίευσε στα Γερμανογαλλικά Χρονικά του 1844 ο Μαρξ διατυπώνει την περίφημη φράση ότι ”..η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.

Τι εννοεί ακριβώς με αυτή την φράση;

Σύμφωνα με τον Μαρξ:

Ο άνθρωπος κάνει την θρησκεία, όχι η θρησκεία τον άνθρωπο. Η θρησκεία είναι η αυτοσυνείδηση και η αυτοσυναίσθηση του ανθρώπου που δεν έχει βρει ακόμα τον εαυτό του ή τον έχει ξαναχάσει. Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση.”

Ο αγώνας ενάντια στη θρησκεία, για τον Μαρξ, είναι αγώνας ενάντια στις αυταπάτες. Είναι η προσπάθεια αποδόμησης ενός κόσμου με κυρίαρχο πνευματικό άρωμα την θρησκεία ως πίστη λύτρωσης από τα πάνω.

”Η θρησκευτική οδύνη είναι έκφραση της πραγματικής οδύνης και συνάμα διαμαρτυρία ενάντια στην πραγματική οδύνη. Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, η ψυχή άψυχων συνθηκών. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Η κατάργηση της θρησκείας ως απατηλής ευτυχίας του λαού σημαίνει αξίωση της πραγματικής του ευτυχίας. Η αξίωση να εγκαταλειφθούν οι αυταπάτες γα την υπάρχουσα κατάστασή του σημαίνει αξίωση να εγκαταλειφθεί μια κατάσταση που έχει ανάγκη τις αυταπάτες. Η κριτική της θρησκείας είναι λοιπόν εμβρυωδώς η κριτική της κοιλάδας των δακρύων που φωτοστέφανό της είναι η θρησκεία” [1].

Ο Μαρξ βλέπει την θρησκεία ως κάτι το οποίο γεννιέται από τον ίδιο τον άνθρωπο και άρα συνιστά φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται στις ανθρώπινες κοινωνίες και δεν συνιστά, όπως πιθανόν πιστεύουν οι ίδιοι οι θρησκευόμενοι, άνοιγμα σε έναν κόσμο πέραν και υπεράνω της φύσης. Με άλλα λόγια, το αντικείμενο της θρησκευτικής πίστης δεν είναι οντολογικά ανεξάρτητο από το μυαλό και τα συναισθήματα του θρησκευόμενου.

Σε μία πιο δομική προσέγγιση, ο Μαρξ ισχυρίζεται ότι η ανθρώπινη κοινωνία συγκροτείται με τέτοιο τρόπο ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να ζουν στην ανέχεια. Έτσι, πολύ συχνά η ανθρώπινη φύση διακατέχεται από απελπισία δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να επιτύχει ότι θα μπορούσε να πετύχει. Κι έτσι νιώθει αδύναμη μπροστά σε ένα κοινωνικό status quo όπου δεν μπορεί να πραγματώσει την φύση ή ουσία της.

Εφόσον οι άνθρωποι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους ή να ξεπεράσουν τις απογοητεύσεις τους από την υπάρχουσα κοινωνία, την ”κοιλάδα των δακρύων”, όπως την χαρακτηρίζει ο Μαρξ, φαντάζονται έναν άλλο κόσμο, πέραν του κόσμου τούτου, όπου όλες τους οι επιθυμίες ικανοποιούνται.

Έναν κόσμο που κυβερνάται από ένα Ον στο πρόσωπο του οποίου πραγματώνονται οι μέγιστες δυνατότητες του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν παρηγοριά για την παρούσα δυστυχία τους και μπορούν να δικαιολογήσουν τη διαιώνισή της.

Το ψυχολογικό πόρισμα του Μαρξ είναι ότι σε έναν ”άκαρδο κόσμο” οι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να αναζητήσουν παρηγοριά στον επέκεινα κόσμο. Κάτω από τον ζυγό της καταπίεσης και δίχως να βλέπουν τρόπο να τον αποτινάξουν, οι άνθρωποι στενάζουν εκφράζοντας τη λαχτάρα τους να απελευθερωθούν, και ο στεναγμός τους αυτός είναι η θρησκεία.

Η θρησκεία, όμως, προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, όπως και το όπιο…

Επομένως, όπως είναι καλύτερο και πιο ωφέλιμο να αντιμετωπίζει κανείς τον κόσμο και την πραγματικότητα αντί να δραπετεύει στον ονειρώδη κόσμο του οπίου, έτσι είναι καλύτερο να προσπαθεί να αλλάξει την κοινωνία από το να αναζητά καταφύγιο σε ένα φανταστικό υπερφυσικό βασίλειο.

Όπως θα έλεγε και ο Φόιερμπαχ: Ας κάνουμε την πολιτική θρησκεία μας…

Βιβλιογραφία:

 1. Χάρι Μπάροουζ Άκτον, Τι είπε στ’αλήθεια ο Μαρξ, Μεταίχμιο, 2011
Μοιραστείτε.

6 Σχόλια

 1. stzav στις

  ο Φόιερμπαχ “Ας κάνουμε την πολιτική θρησκεία μας…” σίγουρα δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην νεοΕλλάδα. Και μπράβο του.

 2. Anonymos στις

  η θρησκεία και μάλιστα η πίστη καθε αλλο παρα προσωρινή ανακούφιση δεν ειναι!! Αντίθετα ειναι η μόνη ευτυχία που διαρκεί αιώνια!! Μακαρι να το καταλαβαίναμε όλοι πριν να ειναι αργά

 3. Πολύ ωραίο άρθρο και συγχαρητήρια. Είμαι άνθρωπος που πιστεύω σε μια Ανώτερη Δύναμη, χωρίς να περιορίζομαι αυστηρά από τα εννοιολογικά κλισέ του Θεός, ή τις φιλοσοφικές ή θεολογικές διαμάχες του αν είναι πρόσωπο ή απρόσωπος, μονάδα ή πολλαπλότητα. Όπως όλα τα προηγούμενα μπορούν να ισχύουν εξίσου σε κάποιο επίπεδο, και σε κάποιο άλλο επίπεδο να μην ισχύουν, έτσι βρίσκω και τις δηλώσεις των Φιλοσόφων και υποστηρικτών του Διαλεκτικού Υλισμού πολύ σωστές και εμπεριέχοντες μια σωστή σκέψη στο επίπεδο που αυτή κυμαίνεται.

  Δηλαδή, σίγουρα η Θρησκεία η οποία είναι ένα Σύστημα Πεποιθήσεων, ορίζοντας την πεποίθηση ως τις υποκειμενικές απόψεις, πίστεις, ακόμα και εικασίες του ατόμου, μη τεκμηριωμένες μέσα από την Επιστημονική Τεκμηρίωση, και όπως την γνωρίζουμε σήμερα και από άμεση ματιά και ιστορικά κατά κύριο λόγο, είναι ένα κατασκεύασμα που δεν οδηγεί το άτομο στην Αντικειμενική Εμπειρία και στην Αυτοσυνείδησή του. Βέβαια τα όσα λέω εδώ είναι πολύ λίγα και θα χρειαζόταν μια ολόκληρη διατριβή για να καλύψουμε το θέμα Ανθρωπολογικά, Ψυχολογικά, Κοινωνιολογικά, Πολιτικά, Φιλοσοφικά και Θεολογικά, συνενώνοντας αυτά τα πεδία έρευνας.

  Το γεγονός όμως ότι οι άνθρωποι, προσκολλούνται σε συστήματα πεποιθήσεων ή μεταφυσικούς παράδεισους, δεν είναι απλά φαινόμενο των καταπιεσμένων καθότι είναι κάτι που συμβαίνει και στις καπιταλιστικές κοινωνίες επίσης και στις πιο εύπορες τάξεις. Μήπως είναι τότε ένα θέμα εκπαίδευσης; Αυτό θα ήταν ένα συστατικό, όχι θεμελιώδες αλλά σημαντικό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι εν τέλει η Προσωπικότητα του Ανθρώπου, όλα τα επίκτητα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν και αυτές τις πεποιθήσεις του Ατόμου, για τον εαυτό του και τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαχωρίσουμε στην ανθρώπινη ψυχολογία την Συνείδηση ως ανεξάρτητο (αλλά παρ’ όλα αυτά αλληλεπιδρώντα με την προσωπικότητα) παράγοντα και φυσικά το Εγώ του ανθρώπου.

  Από την άποψη του διαλεκτικού υλισμού, και της ψυχιατρικής που πηγάζει από την Επιστημονική υιοθέτησή του, αν όλα αυτά, η Συνείδηση και η Προσωπικότητα, και το Εγώ είναι απλά χημικές διαδικασίες του Εγκεφάλου, η Θρησκεία δεν είναι παρά μια φροϋδική νεύρωση. Και σε ένα πεδίο αυτό φαίνεται να κατέχει μια αλήθεια, και αυτό είναι το φυσικό πεδίο, με ότι η φυσική επιστήμη δείχνει να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί απ’ αυτό μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού.

  Αλλά όσον αφορά άλλα πεδία, τα οποία είναι ανεξερεύνητα από την φυσική επιστήμη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ότι οι μεταφυσικές ανθρώπινες εμπειρίες είναι σχεδόν άγνωστες ή ηθεληματικά αγνοημένες από την σύγχρονη επιστήμη του ορθολογιστικού ματηριαλισμού.

  Οι θρησκείες όλων των εποχών πέρα από τις όποιες νευρώσεις των “οπαδών” τους, και των θρησκόληπτων, μιλάνε για εμπειρίες οι οποίες είναι εξωσωματικές, για μεταθανάτιες εμπειρίες, για μετενσάρκωση, για ξεδιπλώματα σε άλλες διαστάσεις κτλ. Φυσικά ο άνθρωπος που είναι βυθισμένος ενεργειακά και διανοητικά στο υλικό πεδίο σκέφτεται και ενεργεί μέσα σε αυτό και διαμορφώνει την υπόστασή του (ακόμα και την κβαντική θεωρεία να εξετάσετε) κατά αυτόν τον τρόπο. Έτσι ιδανικά και όχι κατ’ εξαίρεση κινείται σε ένα περιορισμένο πεδίο ύπαρξης.

  Αυτές οι απόλυτες δηλώσεις λοιπόν που προέρχονται από οποιαδήποτε πλευρά είναι βασισμένες πάντα στην υποκειμενική ανθρώπινη εμπειρία, και ούτε ο Διαλεκτικός Υλισμός μπορεί να αποδείξει τίποτα στην [πραγματική] Θρησκεία, ούτε το αντίθετο. Και αν τυχόν κάποιος πείθονταν από τα επιχειρήματα το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν η γνώμη του και δεν θα άλλαζε τίποτα για την Εμπειρία του, δηλαδή την Αυτοσυνείδησή του και το επίπεδο του είναι του.

  Μια φωτεινή κοινωνία, που διδάσκει την Αγάπη και τον αλληλοσεβασμό σε όλα τα Όντα, και την καθαρή διάκριση, δεν πηγάζει μόνον από θεωρίες αλλά και από την Εμπειρία του Εαυτού δονούμενου σε αυτό το μήκος κύματος. Και αυτό το προσφέρει η Θρησκεία, συμπεριλαμβανομένου του κομμουνισμού και του αναρχισμού στην πιο καθαρή τους μορφή. Μην με παρεξηγείσετε δεν μιλάω για τις Θρησκείες του Χριστιανισμού ή του Ισλάμ ή του Ινδουισμού κτλ. που γνωρίζουμε, αλλά για τον πραγματικό Ουσιώδες Γνωστικισμό, το πέρασμα από το υποκειμενικό στο Αντικειμενικό. Μόνον τότε μπορεί να περάσει από το εγώ στο Εμείς.

 4. Pingback: Πως σας κοροϊδεύουν σήμερα όσοι φασίστες της Παγκοσμιοποίησης παρουσιάζονται ως ‘’Αριστεροί’’ ή ‘’Αντιεξουσιαστές’’ όταν τάσσονται

 5. Παναγιώτης Βελησσαρίου στις

  “Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεσμένου, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου που το το πνεύμα έχει λείψει, η θρησκεία είναι το όπιο του λαού”.

  Κ. Μαρξ, Γερμανογαλλικά Χρονικά,1844.

  Στην πραγματικότητα ο Κάρολος λέει ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι το άρθρο σας ισχυρίζεται, και βέβαια είναι η πιο διαδεδομένη άποψη. Κι αυτό οφείλεται στους “ερμηνευτές” του Μαρξ, που θα τον ήθελαν λίγο πιο άθεο, γιατί έτσι τους βόλευε για να υποστηρίξουν τις ανασφάλειές τους.

  Το όπιο λοιπόν εδώ νοήται ώς παυσίπονο, καταπραϋντικό του πόνου που προκαλεί η καταπίεση του άκαρδου κόσμου!!! Είναι το τελευταίο αποκούμπι στην βαρβαρότητα αυτού του κόσμου για τον φτωχό και καταπιεσμένο ανθρωπάκο.

  Όχι λοιπόν, αγαπητοί, η θρησκεία (και μάλιστα ο Χριστιανισμός γιατί γι αυτή τη θρησκεία μιλάει ο Καρολος) δεν είναι ναρκωτικό, αλλά έρχεται να θεραυπεύσει (είναι φάρμακο) – αυτή την χρήση είχε το όπιο στην εποχή του Μαρξ.

  Διευκρίνιση: Σε καμιά περίπτωση με τον όρο θρησκεια δεν νοείται το διεφθαρμένο ιερατείο, που αποτελεί μέρος του άκαρδου Κόσμου. Η διαφθορά είναι κομμάτι της πραγματικότητας, αλλά και πάλι σε καμιά περίπτωση αυτή δεν αποτελεί τον κανόνα. Πάντα υπήρξαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν Άξιοι ιεράρχες που θα κρατάνε τα μπόσικα και θα δικαιώνουν τον λόγο ύπαρξης τους.

Αφήστε ένα σχόλιο