Τα μέτρα τόνωσης της αγοραστικής κίνησης οδήγησαν σε επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, οδηγώντας σε σχέδια για νέους περιορισμούς που φθάνουν μέχρι το γενικό lockdown. Και ως επιστέγασμα των παραπάνω η Ιταλία απειλείται με νέα κυβερνητική κρίση και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, την ώρα που το ηφαίστειο της Αίτνα εξερράγη την περασμένη Κυριακή σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι λάβας, ύψους 100 μέτρων.


Ενίσχυση της αγοράς

Η Ιταλία βρίσκεται και πάλι σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγοραστική κίνηση θέλησε να εφαρμόσει την μέθοδο του cashback: στους πολίτες που θα ψωνίσουν τουλάχιστον 10 φορές από καταστήματα μέχρι την Πρωτοχρονιά είδη ρουχισμού, δώρα αλλά και τρόφιμα, το κράτος θα επιστρέψει μέχρι και 200 ευρώ με έμβασμα στους λογαριασμούς τραπέζης τους.

Πολλοί Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία, αλλά αυξήθηκε θεαματικά και η κίνηση στους δρόμους. Ιδίως στο Μιλάνο και στο Τορίνο όπου ξανάνοιξαν όλα τα καταστήματα οι κεντρικές οδοί πλημμύρισαν από κόσμο.

Επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αύξηση καταγράφηκε χτες Τρίτη 15/12 στους θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού, καθώς 846 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα κρούσματα ήταν 14.844 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 162.880 διαγνωστικά τεστ και το 9,1% ήταν θετικό.

Οι επιστήμονες σήμαναν τον πολλοστό συναγερμό και η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να κάνει βήματα πίσω. Σύμφωνα με τον Τύπο από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να επιβάλει νέους, αυστηρότατους περιορισμούς.

Ή με γενικό lockdown, ή με δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων για πολύ λίγες ώρες την ημέρα. Οι εστιάτορες, οι οποίοι ήλπιζαν να κερδίσουν αρκετά χρήματα τα Χριστούγεννα και ανήμερα την Πρωτοχρονιά άρχισαν και πάλι να ανησυχούν. Αλλά οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν: «Αν δεν επιβληθούν νέες ουσιαστικές απαγορεύσεις μέχρι την άνοιξη η χώρα μπορεί να θρηνήσει άλλους 20.000 νεκρούς».

Εν αναμονή των ανακοινώσεων πρωθυπουργού

Ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει την σχετική απόφασή του πιθανότατα σήμερα το βράδυ. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση πιέζει και ζητά να μείνουν ανοικτά τα καταστήματα παρά το συνωστισμό. Αλλά αυτή την φορά όλα δείχνουν ότι θα υπερισχύσει μια άκρως ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, η ένταση αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο. Κύρια αιτία είναι η μελλοντική διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (στην Ιταλία αναμένεται να δοθούν 209δις€ και ο μέχρι τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ο Κόντε επιθυμεί οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την καθοριστική συμμετοχή μιας ομάδας γνωστών μάνατζερ, ώστε να υπάρξει “αποδοτική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα”. Τρία από τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συμφωνούν με τον σχεδιασμό. Το τέταρτο, όμως, το μικρό κεντρώο κόμμα “Ζωντανή Ιταλία” του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, είναι κάθετα αντίθετο.

Ο Ρέντσι υπογραμμίζει ότι την ευθύνη για την αξιοποίηση των διαφόρων κονδυλίων θα πρέπει να έχουν μόνον η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και όχι μάνατζερ, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί και δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες. Έφτασε μάλιστα να δηλώσει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις θέσεις μέσα στην κυβέρνηση και, αν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί, οι υπουργοί και υφυπουργοί της Ζωντανής Ιταλίας είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν.

Το ηφαίστειο της Αίτνα

Το ηφαίστειο της Αίτνα ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 21:20 την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου και υπολογίζεται ότι η λάβα του έφτασε σε ύψη πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με το volcano discovery, ενώ έμοιαζε να πλησιάζει απειλητικά την κοντινή κατοικημένη περιοχή. Η έκρηξη ταξινομήθηκε ως στρομβολική δραστηριότητα, η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο