ai-weiwei

Περήφανος που η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της να δεχθεί τους πρόσφυγες, όχι να τους αρνηθεί, αλλά να σώσει τις ζωές τους», δήλωσε ο σημαντικός εικαστικός της σύγχρονης Τέχνης Ai Weiwei.

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, στην οποία θα δημιουργήσει μόνιμο στούντιο όπου θα βρεθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία για να συμπράξουν καλλιτεχνικά, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου του την Πρωτοχρονιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».

Ο διεθνούς φήμης Κινέζος ακτιβιστής χαρακτήρισε «τραγική» την ανθρωπιστική κρίση που έβλεπε να εξελίσσεται μπροστά του και δήλωσε ότι στη Λέσβο είχε εμπειρίες που δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Τον κορυφαίο καλλιτέχνη κι ανθρωπιστή προλόγισε υποδέχτηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε «υπερήφανος που άνθρωποι σαν τον Γουέι Γουέι αφήνουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έρχονται να βοηθήσουν. Η σημερινή συνέντευξη είναι δική του. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εικαστικό της εποχής μας, είναι άνθρωπος που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία».

«Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» σημείωσε ο Κινέζος εικαστικός. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως, στον 21ο αι. δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε.

«Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον». «Γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Διότι είχα την εμπειρία μιας τέτοιας δραματικής κατάστασης» τόνισε.

Ai Weiwei
Από τη συνέντευξη Τύπου | AP Photo/Yorgos Karahalis

Επαίνεσε τη δράση των εθελοντών και των οργανώσεων που έχουν συρρεύσει στο νησί από όλον τον πλανήτη, αλλά και υπογράμμισε την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση.

Μίλησε, λοιπόν, για την ανάγκη να υπάρξει πολύ καλύτερη και πιο λεπτομερής οργάνωση των μέσων υποδοχής προσφύγων και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μάλιστα, ο Ai Weiwei χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την άποψη -που διατυπώνεται από πολλά χείλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη-  ότι θα έπρεπε να αποτραπεί η έλευση των προσφύγων.

«Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντίθετα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες, αλλά μόνο να τους βοηθήσει» είπε. «Συμφωνώ με αυτό που κάνει η Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης».

Το πρόβλημα είναι καταρχήν παγκόσμιο και κατά δεύτερον ευρωπαϊκό, ανέφερε ο ίδιος και επέκρινε τους πολιτικούς που, «ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί».

Ως καλλιτέχνης ο ίδιος έχει σκοπό να επικοινωνήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ό, τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της Τέχνης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. «Η σπουδαία Τέχνη έρχεται από εκεί που δοκιμάζονται υψηλές αξίες, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή θέλει να εμπλακεί ως καλλιτέχνης για να γίνει συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης ό, τι δοκιμάζεται στη Λέσβο, δηλαδή οι πανανθρώπινες αξίες. «Κάνω την προσπάθειά μου ως άτομο, ως πολίτης, ως καλλιτέχνης. Με το έργο μου υποστηρίζω τις πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι η καλλιτεχνική μου προσπάθεια, στην οποία κάθε φορά αφοσιώνομαι με όλες μου τις δυνάμεις».

Κι επειδή η Τέχνη είναι το Φως στο σκοτάδι, όπως είπε ο Κινέζος ανθρωπιστής και καλλιτέχνης, εξιστόρησε πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μοίρασε με την ομάδα του ηλιακές λάμπες στα παιδιά των προσφύγων, που έκλαιγαν και προσπαθούσαν ανήσυχα να κοιμηθούν μέσα στο σκοτάδι των σκηνών, όπου έχουν βρει καταφύγιο.

Οι σκηνές δεν είχαν φως. Αποφασίσαμε να προσφέρουμε φως στο σκοτάδι. Αρχίσαμε να μοιράζουμε φώτα στα παιδιά. Τα παιδιά τα κράταγαν αναμμένα μέσα στο σκοτάδι. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα» είπε ο Ai Wei Wei καταλήγοντας ότι «αυτό είναι η Τέχνη. Το φως που έρχεται στο σκοτάδι».

Τέλος, αναφερόμενος στο μνημείο που έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και να δωρίσει στο δήμο Μυτιλήνης, σημείωσε ότι «τα μνημεία χρειάζονται για να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους, για τη μνήμη.  Αυτό δεν θα είναι μνημείο αποθανόντων, αλλά ένα μνημείο όπου θα τιμάται η ανθρώπινη προσπάθεια και δοκιμασία».

Θα τιμάται η προσπάθεια των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών, των ηλικιωμένων που «θυσιάζουν τα πάντα για ένα αβέβαιο μέλλον. Κανένας τους δεν έρχεται για να μεταναστεύσει. Είναι άνθρωποι που φθάνουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να σώσουν τις ζωές τους».

efsyn

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο