Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ισπανία λόγω των διεθνών οικονομικών συνθηκών. Για να περιορίσει την επίπτωση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ ήδη από τον Ιούνιο στο ηλεκτρικό ρεύμα από 21% στο 10%, την οποία θα παρατείνει μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, αλλά και στη μείωση του «φόρου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος», που φτάνει στο 7% της τιμής.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συμπαρασύρει τις τιμές και άλλων προϊόντων, για την παραγωγή, τη διακίνηση και τη συντήρηση των οποίων απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι έως το τέλος του χρόνου οι Ισπανοί δεν θα πληρώσουν περισσότερο για το ηλεκτρικό ρεύμα από ό,τι πριν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το μέτρο θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο και αναμένεται ότι η μείωση των φόρων αυτών θα παραταθεί έως και τον Ιούνιο του 2022.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια πλειοδοσίας, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μόνιμη τη μείωση των φόρων αυτών, και αναμένεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το μέτρο θα είναι «έκτακτο και προσωρινό», καθώς στους φόρους αυτούς η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει στηρίξει τη χρηματοδότηση για μια σειρά από μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως η στήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέτρα για την ανεργία, και ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 857 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αναπτύξει μια σειρά από δομικά μέτρα και αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού συστήματος, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της διεθνούς αύξησης των τιμών ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο