Κατηγορίες για κράτηση παιδιών χωρίς φαγητό και κατάσχεση αντικειμένων, έρχονται στην επιφάνεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές αρχές, ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η γαλλική συνοριοφυλακή κατηγορείται ότι κρατά παιδιά μέχρι 12 χρονών σε κελιά χωρίς φαγητό ή νερό, κόβοντας τις σόλες των παπουτσιών τους και κλέβοντας τις κάρτες sim από το κινητό τους, πριν τα στείλουν παράνομα πίσω στην Ιταλία.

Χαρακτηριστική είναι σύμφωνα με την Οxfam, η περίπτωση μιας κοπέλας από την Ερυθραία η οποία αναγκάστηκε να περπατήσει πίσω μέχρι τα ιταλικά σύνορα, κουβαλώντας το 40 ημερών μωρό της.

Οι αποκαλύψεις έρχονται μόλις δύο μήνες αφότου η γαλλική συνοριοφυλακή κατηγορήθηκε ότι παραποιεί τις ημερομηνίες γέννησης ασυνόδευτων παιδιών, προσπαθώντας να τους παρουσιάσει σαν ενηλίκους και να τους στείλει πίσω στην Ιταλία.

Είναι πολλά τα παιδιά τα οποία υποστήριξαν πως οι γαλλικές αρχές έκοψαν τις σόλες των παπουτσιών τους σε μία προσπάθεια να τα αποτρέψουν από το να επιστρέψουν. Οι αστυνομικοί τους φωνάζουν, γελάνε σε βάρος τους και τους λένε “πότε δε θα καταφέρετε να περάσετε από δω”. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κινητά των παιδιών κατάσχονται και η κάρτα SIM αφαιρείται, με αποτέλεσμα να χάνουν τα δεδομένα και τον κατάλογο των τηλεφώνων που έχουν αποθηκευμένα, οπότε δεν μπορούν να πάρουν τηλέφωνο τους γονείς τους.

Η Συμφωνία του Δουβλίνου, ορίζει πως παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Γαλλία, δεν μπορούν να να προωθηθούν πίσω στην Ιταλία αν ζητήσουν άσυλο. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται και ότι αυτοί που ζητούν άσυλο σε μία χώρα-μέλος, έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν σε μία άλλη, αν εκεί υπάρχουν συγγενείς τους.

Σύμφωνα με την Oxfam, 17.337 παιδιά έχουν φτάσει στην Ιταλία το 2017 με τά 15.771 από αυτά, δηλαδή το 91% περίπου, να είναι ασυνόδευτα.

Πηγή

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο