Κ. Πουλάς: Όταν η επιστήμη εμπλέκεται με την πολιτική και η πολιτική με την επιστήμη, τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών , Κωνσταντίνος Πουλάς, μίλησε την Τρίτη 5/1 στον 98.4 και τον Γ. Σαχίνη, σημειώνοντας ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν όμως στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα μόνο με τα εμβόλια, τότε έχουμε λάθος στόχο.


Ο Κ. Πουλάς συμπλήρωσε πως η πανδημία δεν εξαφανίζεται μόνο με εμβόλια αλλά απαιτεί επιδημιολογική επιτήρηση, συστηματική ιχνηλάτηση, φάρμακα για όσους νοσήσουν , αλλά και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο καθηγητής σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό αλαλούμ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις απόψεις που ακούγονται, τόνισε πως όταν η καλή επιστήμη εμπλέκεται με την πολιτική και η πολιτική με την επιστήμη, τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο την ώρα που δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, κάποιοι από τους επιστήμονες να καλύπτουν τους πολιτικούς που ετοιμάζουν την κοινή γνώμη για χορήγηση μίας δόσης σε περισσότερους και δεύτερη δόση για αργότερα, χωρίς καν την ύπαρξη σχετικών μελετών, από την άλλη οι εταιρείες που αν ισχύσει αυτό θα χάσουν το 50% των δόσεων που έχουν προγραμματίσει να παράγουν, να διατείνονται πάλι χωρίς μελέτη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρξει προβληματισμός όπως ήδη υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μεταλλάξεις και τι θα συμβεί τότε με τα εμβόλια. Η σωστή προσέγγιση είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό, οπότε είναι λάθος και η απάντηση ναι τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις αλλά και το όχι δεν τις καλύπτουν. Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι τα οριζόντια μέτρα με καραντίνες δεν είναι η λύση, αλλά η στρατηγική στοχευμένη πολιτική υγείας.

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται στις κλινικές, αλλά στην κοινότητα και μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντιστρόφως ανάλογα ως προς το όφελος που έχουν για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού , την ώρα που καταγράφουν σε βάθος χρόνου αρνητικά αποτελέσματα ενδεχομένως και μεγαλύτερα για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο