Όταν ανακοινώθηκε ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ιστορική επέτειο όχι μόνο για να χαϊδέψει τα αυτιά του πατριωτικού δεξιού ακροατηρίου αλλά και για να “επιβραβεύσει” συνεργάτες και στελέχη της δεξιάς παράταξης.


Και αυτό που πολλοί υποθέταμε έρχεται να επιβεβαιώσει ρεπορτάζ που διαβάζουμε στο Documento και κάνει λόγο για επιπλέον απολαβές στενών συνεργατών του γ.γ. της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη, με αφορμή την προετοιμασία της έκθεσης του Κοινοβουλίου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Προεκλογικά ο Γιώργος Μυλωνάκης ήταν ένας εκ των δύο εξ απορρήτων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές θεωρείται πως είναι τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την στιγμή, λοιπόν, που η κοινωνική πλειοψηφία μετράει τεράστιες απώλειες εισοδημάτων εξαιτίας της πανδημίας, ο πρόεδρος της Βουλής δρομολόγησε την καταβολή δύο επιπλέον μισθών για τον επιστημονικό σύμβουλο και την προϊσταμένη του γραφείου του γ.γ. της Βουλής.

Οι αποφάσεις

Στις 13 Ιανουαρίου του 2020, με απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα συγκροτείται η «Επιτροπή Επιστημονικής Εποπτείας της Έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Η Επιτροπή είναι τριμελής και μετέχουν οι εξής:
  1. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομ. Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων,
  2. Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  3. Αντώνιος Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κατά την απόφαση, έργο της Επιτροπής είναι η επιστημονική εποπτεία της έκθεσης και του έντυπου υλικού που θα την υποστηρίζει, όπως επίσης η σύνταξη ειδικών κειμένων. Η αμοιβή εκάστου των μελών ορίστηκε στα 3.000 ευρώ, ποσό θα καταβληθεί μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων της Έκθεσης.

Η εν λόγω απόφαση δεν μοιάζει παράλογη, καθώς η πραγματοποίηση της έκθεσης απαιτεί την ανάλογη επιστημονική πλαισίωση. Όσα ακολούθησαν, όμως, δεν μπορούν να συνοδευτούν με την ίδια αξιολογική κρίση.


Στις 16 Μαρτίου του 2020, ο γ.γ. της Βουλής υπογράφει την απόφαση σύμφωνα με την οποία συγκροτείται «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Στην «Ομάδα Εργασίας» μετέχουν:
  1. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων της Βουλής, ως επικεφαλής,
  2. Ελένη Δρούλια, Προϊσταμένη της Δ/νσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, ως μέλος,
  3. Άγγελος Κοντογιάννης, Επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, ως μέλος.

Η «Ομάδα Εργασίας» ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών και τη «διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των διοικητικών και οικονομικών διαδικασιών και τη μέριμνα για την παρουσίαση και προβολή της έκθεσης».

Πέρα από τον ορισμό των επιμελητών της έκθεσης, στην απόφαση σημειωνόταν πως η σύσταση της «Ομάδας Εργασίας» δεν προκαλεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό δαπανών της Βουλής. Ως εκ τούτου, η ανάγκη «επόπτευσης» του έργου από τον γ.γ. της Βουλής δικαιολογούσε πλήρως την τοποθέτηση του επιστημονικού του συμβούλου στην «Ομάδα Εργασίας».

Ωστόσο, το σκηνικό ανατράπηκε τρεις μήνες αργότερα.


Στις 22 Ιουνίου ο πρόεδρος της Βουλής υπογράφει νέα απόφαση με τίτλο: «Σύσταση Επιτροπής και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Εκ πρώτης όψεως, η τελευταία απόφαση μοιάζει καρμπόν με αυτήν που είχε προηγηθεί.

Η νεοσυσταθείσα επιτροπή έχει ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με την «Ομάδα Εργασίας» που κλήθηκε να «αντικαταστήσει». Εντούτοις, εντοπίζονται δύο σημαντικές διαφορές.

  • Πρώτον, εν αντιθέσει με την απόφαση του Μαρτίου, η συγκρότηση της Επιτροπής συνοδεύεται με πρόβλεψη πιστώσεων από τον προϋπολογισμό της Βουλής.
  • Δεύτερον, πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει η Θεοδώρα Πετρούλα, προϊσταμένη του γραφείου του γ.γ. της Βουλής.

Στις 8 Ιουλίου ο Κ. Τασούλας εκδίδει την απόφαση, με τίτλο «Καθορισμός της αμοιβής της Επιτροπής και της Γραμματέα αυτής, που συστάθηκε με τη αρ.πρωτ. 7666/5213/22.06.2020 απόφασή μας για την “σύσταση Επιτροπής και ορισμού Επιμελητών της Έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821”»

Με την απόφαση προβλέπεται ότι η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής θα λάβουν δύο επιπλέον μισθούς, οι οποίοι θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις τέλη Οκτωβρίου και τέλη Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο