Ποιος ωφελείται από την δαιμονοποίηση της πολιτικής ορθότητας;

0

Η έννοια της πολιτικής ορθότητας είναι από τις πιο ‘’καυτές’’ αλλά και διχαστικές έννοιες της εποχής. Ειδικά στα σόσιαλ μίντια, βλέπουμε μία αυξανόμενη τάση δαιμονοποίησης της πολιτικής ορθότητας, η οποία συνήθως εκφράζεται ως καταγγελία και καταδίκη της «κορεκτίλας» στην διατύπωση μιας άποψης.

  • Του Θωμά Γιούργα

Πράγματι, η προσπάθεια αποφυγής λέξεων και εκφράσεων οι οποίες (δυνητικά) προσβάλλουν ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες συναντάται πλέον σε υπερβολικές δόσεις, και καλλιεργεί φαινόμενα ενοχλητικής ή / και ελιτίστικης υπερευαισθησίας. Η εμμονή για πολιτική ορθότητα έρχεται παρέα με έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Για να το βάλουμε σχηματικά και απλουστευτικά, όταν όλα είναι προσβλητικά, τίποτα δεν είναι προσβλητικό. Όταν όλα είναι φασισμός, τίποτα δεν είναι φασισμός. Όταν όλα είναι σεξισμός, τίποτα δεν είναι σεξισμός. Δηλαδή, η ευκολία με την οποία αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του φασίστα ή του σεξιστή, μπορεί να υπονομεύσει βαθύτατα το νόημα των λέξεων και τη σημασία τους. Επομένως, μπορεί τελικά και ουσιαστικά να ξεπλύνει τον πραγματικό και πολύ υπαρκτό σεξισμό, τον αληθινό και πολύ επικίνδυνο φασίστα. Αυτή είναι η μία κατεύθυνση εκφυλισμού της πολιτικής ορθότητας, αλλά όχι και η μοναδική, όπως αφελώς πιστεύουν κάποιοι.

Η μοντέρνα τάση υστερικής καταδίκης της πολιτικής ορθότητας, η οποία επίσης συναντάται συχνότατα στα σόσιαλ μίντια, παραβλέπει δύο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, η δαιμονοποίηση της πολιτικής ορθότητας είναι μυωπική στην ανάγκη υπεράσπισης ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων που απειλούνται και βρίσκονται στο περιθώριο. Η ψυχιατρικοποίηση, η ομοφοβία, ο σεξισμός, η κουλτούρα του βιασμού είναι, δυστυχώς, πρακτικές πανταχού παρούσες σήμερα και επομένως οι φράσεις ή οι συμπεριφορές που προσβάλουν ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να στηλιτεύονται.

Δεύτερον, ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή, ο (συνειδητός) εκφυλισμός της πολιτικής ορθότητας ποιον έχει πραγματικά ωφελήσει; Ποιοι είναι αυτοί που γιγάντωσαν τα ακροατήριά τους και κατέλαβαν πολιτική εξουσία μέσα από ρητορική μίσους, ομοφοβικές, σεξιστικές και ρατσιστικές κορώνες; Η αριστερά και οι υπερεπαναστάτες του διαδικτύου ή μήπως οι ακροδεξιοί σε όλες γωνιές του πλανήτη; Η εμπειρία των τελευταίων ετών, καταδεικνύει πως η ολοκληρωτική γελοιοποίηση και η δαιμονοποίηση της πολιτικής ορθότητας είναι μια αφελής στάσης, δήθεν προοδευτική, την οποία κεφαλαιοποιούν με τρομακτικούς ρυθμούς οι Τραμπ, οι Φάρατζ, οι Λεπέν και πολλοί ακόμα ακροδεξιοί ριζοσπάστες του σημερινού κόσμου.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο