gemania-ellada

Έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών ερευνών του Leibniz (IWH): Η Γερμανία κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα

Μια έρευνα έδειξε ότι η Ελληνική κρίση χρέους έχει εξοικονομήσει προς όφελος της Γερμανικής κυβέρνησης περίπου € 100 δις (£ 70 δις, $ 109 δις) στη μείωση του κόστους δανεισμού, διότι οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στα Γερμανικά ομόλογα.

Ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει υπό το βάρος ολόκληρου του χρέους της, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να επωφελείται, λέει το γερμανικό ινστιτούτο Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH).

Η Ελλάδα ελπίζει να καταλήξει σε τρίτη συμφωνία διάσωσης, αξίας έως και € 86 δις, με τους πιστωτές της αυτήν την εβδομάδα.Η Γερμανία έχει χρηματοδοτήσει € 90 δις μέχρι τώρα και θέλει σκληρούς όρους για μια νέα συμφωνία.

«Η διεξοδικότητα προηγείται της ταχύτητας»

Η Ελλάδα έχασε δύο βασικές πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προτού να καταλήξουν οι ηγέτες της ΕΕ σε μια συμφωνία για ένα ενδιάμεσο δάνειο.Οι όροι της τρίτης διάσωσης πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, τότε που καθίσταται απαιτητή η επόμενη αποπληρωμή του χρέους στην Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν στην «τελική ευθεία», με αποτέλεσμα οι μετοχές στην Αθήνα να ανέβουν σε αξία πάνω από 2%. Ωστόσο, ηγετικές φυσιογνωμίες στο Βερολίνο ήταν επιφυλακτικές ότι πλησίαζε η τελική συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, δήλωσε: «Η διεξοδικότητα προηγείται της ταχύτητας» ενώο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής,Ralph Brinkhaus, πρότεινε μια ενδιάμεση χρηματοδότηση – γέφυρα ως καλύτερη από το να “σπεύσουμε σε μια κακή συμφωνία».

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι στο να υπογράψει η Ελλάδα αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και σχέδια ιδιωτικοποίησης, ενώ η κυβέρνηση της Αθήνας αναζητά επείγουσα χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των εξασθενημένων τραπεζών της χώρας.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από Γερμανούς βουλευτές, πολλοί από τους οποίους έχουν ενστάσεις ως προς το να αποδοθούν περισσότερα κονδύλια στην αριστερή κυβέρνηση Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών δήλωσε ότι η Γερμανία είχε εξοικονομήσει από τους τόκους πάνω από 3% του ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2015, και πολλά από τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την Ελληνική κρίση χρέους.

Η Ελλάδα αναζήτησε το πρώτο δάνειο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010 και η Γερμανία παρείχε χρηματοδότηση στα τελευταία πέντε έτη, είτε απευθείας είτε μέσω του ΔΝΤ ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η μελέτη του IWH λέει πως κάθε φορά που φέτος υπήρξε κάποια κορύφωση στην Ελληνική κρίση χρέους, η οποία έκανε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ να φαίνεται πιο πιθανή, οι αποδόσεις των Γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν. Κάθε φορά που τα νέα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας αυξάνονταν.

Ακόμη και αν η κατάσταση ξαφνικά αποφορτιστεί, η Γερμανία αναμένεται να επωφεληθεί, επιχειρηματολογεί το IWH, επειδή τα μεσο- και μακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδίδονται κατά τα τελευταία χρόνια απέχουν πολύ από το να ωριμάσουν.

 

 

 

Εικόνα παρόντος – “Αλληγορία της Ματαιοδοξίας”,έργο του Antonio de Pereda

Μετάφραση αποκλειστικά για το Νόστιμον Ήμαρ: Γκουσδουβάς Χρήστος | Επιμέλεια κειμένου – Συντακτική ομάδα Ν.

 

 

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο