Στον απόηχο της τέταρτης μαζικής διαδήλωσης του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και εν μέσω προειδοποιήσεων για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι τα Χριστούγεννα ο Γάλλος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του.

Στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στο έθνος από τα Ηλύσια Πεδία και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα».

Ωστόσο, τα «κίτρινα γιλέκα» προειδοποιούν ότι αν, αντί για μέτρα, ανακοινώσει ημίμετρα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και έχουν ήδη προγραμματίσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο την «πέμπτη δράση» τους.

Εν αναμονή του διαγγέλματος εκπρόσωποι του κινήματος στέλνουν μήνυμα τι περιμένουν: ο Μπενζαμέν Κοσί -ένα από τα μέλη που παρέδωσαν την Παρασκευή στον πρωθυπουργό τη λίστα των απαιτήσεών τους- υποστηρίζει ότι «θα πρέπει ο πρόεδρος να υποβάλει σε δημοψήφισμα οποιοδήποτε πρόγραμμα αποφασίσει να παρουσιάσει απόψε».

Παράλληλα, ο Κριστόφ Κουρντέκ -που εκπροσωπεί τα «γιλέκα» του Παρισιού- συμβουλεύει τον Μακρόν «να μη χρησιμοποιήσει τη συνήθη φράση του ότι “κρατά σταθερά την πορεία”. Επίσης, να σταματήσει τα περί “παιδαγωγικής”• δεν είμαστε παιδιά, καταλαβαίνουμε τι γίνεται».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Γάλλος πρόεδρος είναι το γεγονός ότι σοσιαλιστές, κομμουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν πρόκειται σήμερα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν και με μόλις 62 ψήφους η πρόταση δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες επιτυχίας, η αντιπολίτευση ευελπιστεί ότι θα στηριχθεί από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Από το πρωί ο Μακρόν έχει σειρά επαφών στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τους επικεφαλής των συνδικάτων (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), τους εκπροσώπους τριών εργοδοτικών οργανώσεων (Medef, CPME και U2P), τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, καθώς και τον εκπρόσωπο του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο).

«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων με στόχο να βρει ο πρόεδρος τον δρόμο για την καρδιά των Γάλλων».

Οι συζητήσεις θα κινηθούν γύρω από πέντε τομείς: μεταφορές, αγοραστική δύναμη, φορολογία, πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, οικιστικά προγράμματα ενίσχυσης υποβαθμισμένων περιοχών.

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο