Ανοίγει ο δρόμος προς την έρευνα για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σημαντική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναμένεται να παίξει σοβαρό ρόλο στη μακροχρόνια διένεξη Ισραηλινών Παλαιστινίων. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε την Παρασκευή ότι η δικαιοδοσία του επεκτείνεται σε εδάφη που καταλαμβάνει το Ισραήλ κατά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, ανοίγοντας το δρόμο στον γενικό εισαγγελέα να ανοίξει έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες.


Η απόφαση επιδοκιμάστηκε από τους Παλαιστίνιους και καταδικάστηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος κατηγόρησε το δικαστήριο για «νομική δίωξη».

«Όταν το ΔΠΔ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) ερευνά το Ισραήλ για ψεύτικα εγκλήματα πολέμου, αυτό είναι καθαρό αντισημιτισμός. Το δικαστήριο που ιδρύθηκε για να αποτρέψει βιαιοπραγίες όπως το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα εναντίον του Εβραϊκού λαού στοχεύει τώρα το κράτος Εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ που επίσης δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, απέρριψαν την απόφαση.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της βίζας εισόδου του γενικού εισαγγελέα, Φάτου Μπενσούδα, ως απάντηση στις προσπάθειες του δικαστηρίου να διώξει αμερικανικά στρατεύματα για ενέργειες στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επανεξετάσει αυτές τις κυρώσεις.

  • Euronews
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο