Άνδρας στο Ιράν αποκεφαλίστηκε από την οικογένειά του επειδή ήταν γκέι

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας γκέι άνδρας από το Ιράν δολοφονήθηκε από την οικογένειά του σε ένα φρικτό «έγκλημα τιμής». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος Alireza Fazeli-Monfared δολοφονήθηκε από τον αδερφό του και τα ξαδέλφια του την Τρίτη (4 Μαΐου), όταν ανακάλυψαν ότι ο στρατός τον εξαιρούσε από την υπηρεσία λόγω «ασεβών σεξουαλικών πρακτικών».

Το απόγευμα, πριν τη δολοφονία του, ο Alireza μίλησε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του για τελευταία φορά.

Λίγο αργότερα, ο αδελφός του έφτασε στο σπίτι του για να του πει ότι τον ζητούσε ο πατέρας τους. Ο Alireza μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο χωριό Borumi, κοντά στην πρωτεύουσα του Ahvaz, όπου ο αδελφός και τα ξαδέλφια του τον δολοφόνησαν και τον αποκεφάλισαν, ρίχνοντας τον άψυχο σώμα του δίπλα από ένα δέντρο.

Ο Alireza σχεδίαζε να φύγει από το Ιράν και ζήσει ως πρόσφυγας στην Τουρκία. Ο σύντροφός του, Aghil Bayat, είπε στο ιρανικό ΛΟΑΤ+ δίκτυο “6rang”, ότι οι δολοφόνοι κάλεσαν τη μητέρα του Alireza αμέσως μετά τη δολοφονία για να την ενημερώσουν, σχετικά με το πού θα βρει το πτώμα του.

Η μητέρα του Alireza «νοσηλεύτηκε λόγω σοκ» μετά τη δολοφονία, είπε ο Bayat. Αργότερα είπε στο Radio Zamaneh ότι οι δολοφόνοι του Alireza συνελήφθησαν.

Τα ΛΟΑΤ+ άτομα συχνά αποτελούν θύματα βίας από μέλη των οικογενειών τους στο Ιράν. Σε ανακοίνωσή του, το “6rang” τόνισε πως οι διαδικασίες του στρατού έκαναν outing στον Alireza, επιτρέποντας στην οικογένειά του να ενημερωθεί σχετικά με τη σεξουαλικότητά του.

«Η δολοφονία του Alireza ως αποτέλεσμα της αναφοράς του σεξουαλικού του προσανατολισμού στην κάρτα στρατιωτικής θητείας του αποτελεί ακόμη μία απόδειξη για τους κίνδυνους που προκαλεί η διαδικασία εξαίρεσης στρατιωτικής υπηρεσίας για γκέι άνδρες και υπογραμμίζει την ανάγκη για ειδική νομοθεσία», αναφέρει το “6rang”.

Το δίκτυο έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία απαλλαγής επιτρέπει στους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, το δικαστικό σώμα, τους εργοδότες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να «εντοπίζουν γκέι άνδρες με μια μόνο ματιά στην κάρτα εξαίρεσης στρατιωτικών υπηρεσιών».

Εν τω μεταξύ, το BBC Persian ανέφερε την Παρασκευή (7 Μαΐου) ότι είχε αποκτήσει ηχητικές ηχογραφήσεις του Alireza, στις οποίες λέει ότι κινδυνεύει από μέλη της οικογένειάς του και ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Ιράν.

Οι γυναίκες αλλά και τα μέλη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας αποτελούν τα κυριότερα θύματα των λεγόμενων «δολοφονιών τιμής» με τη δικαιολογία ότι έχουν προκαλέσει ντροπή ή ατιμία στην οικογένεια.

Μια μελέτη του 2019 στο The Journal of Interpersonal Violence διαπίστωσε ότι οι «δολοφονίες τιμής» κατά των γκέι ατόμων εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να ενθαρρύνονται σε όλο τον κόσμο.

Μια έκθεση του “6rang” το 2020 διαπίστωσε ότι έξι στους δέκα queer ανθρώπους στο Ιράν δέχθηκαν επίθεση από μέλη της οικογένειας, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν υποστεί δημόσια σεξουαλική επίθεση.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Ιράν και μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη.

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο