Άλλη μια αποτυχία για το Κυπριακό

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για αδιέξοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στις δηλώσεις του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί «αποτυχίας» των συνομιλιών αλλά και διάθεσης να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Χαρακτηριστικά, η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνει:

«‘Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση’ ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει: Οι συνομιλίες για ακόμη μια φορά απέτυχαν. Από την Τρίτη είχαν συνέρθει για επαφές οι πολιτικές ηγεσίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (…) Οι απόψεις για το μέλλον της Κύπρου απέχουν πολύ η μια από την άλλη. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν μια λύση δύο κρατών για το διχοτομημένο νησί. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επανένωση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αποκλειόταν. Οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων βλέπουν μια ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κράτη και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως λύση. Αυτός ήταν ο στόχος και προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974. Τότε η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει (…) Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ της επανένωσης, έχασε τις εκλογές. Αντικαταστάθηκε από τον σκληροπυρηνικό Ερσίν Τατάρ.»

Η στάση Ερντογάν

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής και αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ακόμα μία φορά προκλητικός και βαθιά διχαστικός: “Εγώ ασφαλώς δεν εμπιστεύομαι τη νότια Κύπρο, δεν τους πιστεύω, ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά, δεν μίλησαν σωστά”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως οι Ελληνοκύπριοι και στη σύνοδο στο Μπούργκενστοκ “είχαν πει ψέματα, είχαν εξαπατήσει και δεν σεβάστηκαν ούτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”. Και, συμπλήρωσε πως ενώ ο “βορράς” είχε πει κατά 65% ναι, ο “νότος” αντίθετα είχε πει στο ίδιο ποσοστό όχι. “Αυτοί είναι ψεύτες. Δεν είναι ειλικρινείς. Τώρα κάνουν το ίδιο. Τις προάλλες γνωρίζετε, έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις με τον ΥΠΕΞ μας, ήρθαν πάλι και λένε διαφορετικά πράγματα. Όταν συμπεριφερθούν ειλικρινώς θα δουν και από εμάς ειλικρίνεια. Αλλά ενόσω δεν συμπεριφέρονται ειλικρινά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με αυτούς”, κατέληξε.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

«Ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» είναι η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δηλώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και επισημαίνει ότι τα μόνα μέτρα για το Βερολίνο εξακολουθούν να αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Χαιρετίζει δε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει σύντομα πρόκληση για νέες συνομιλίες και χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το χθεσινό αποτέλεσμα, αν και, όπως αναφέρει, «λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο