kraththria

Η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια μεταναστών κρατουμένων στην Πέτρου Ράλλη, για πολλοστή φορά καταγγέλλουν τις αρμόδιες αρχές, τόσο τις Ελληνικές όσο και τις Ευρωπαικές, για παραβάσεις καθήκοντος και αμέλεια που στοιχειοθετούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναλυτικά, ακολουθεί η έκθεση από την πρόσφατη διερευνητική επίσκεψη ομάδας γιατρών.

Έκθεση εργασιών και ιατρικής εξέτασης μεταναστών κρατουμένων σε Πέτρου Ράλλη

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Η 1η διερευνητική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 27/2/15

Η 2η επίσκεψη έγινε με σκοπό την έναρξη ιατρικής εξέτασης των μεταναστών ενόψει της σταδιακής αποφυλάκισης τους και στη βάση των όσων στοιχείων έχουν καταγραφεί για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν οι άνθρωποι, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης κράτησης τους σε απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης (οι οποίες επιβεβαιώθηκαν ήδη από την πρώτη επίσκεψη).

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι εξής:

-Μερόπη Μανταίου, πνευμονολόγος, νοσοκομείο Σωτηρία, εθελόντρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας

-Ευγενία Τσιτσιλιάνου, πνευμονολόγος, ΠΕΔΥ Πειραιά, εθελόντρια στο Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά

-Όλια Κεσίδου, ΩΡΛ, εθελόντρια στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου

-Αποστόλης Γιανόπουλος, παθολόγος, εθελοντής στο Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου

-Σταύρος Ηλίας, ψυχίατρος, εθελοντής στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας

-Έλενα Χατζημιχάλη, γραμματειακή στήριξη, «Αλληλεγγύη για Όλους»

-…… παρασιτολόγος,

Η ιατρική εξέταση διήρκησε από τις 10:00-16:00 και διενεργήθηκε σε δύο χώρους που χρησιμοποιούνταν ως ιατρεία στο κτήριο, στο ένα εξέτασε ο ψυχίατρος και στο άλλο οι άλλες ειδικότητες.

Εξετάστηκαν συνολικά από την ιατρική ομάδα (εκτός ψυχιάτρου, έκθεση του οποίου επισυνάπτεται) 29 κρατούμενοι. Αναλυτικά πρωτόκολλα ασθενών επισυνάπτονται παρακάτω.  Από αυτούς οι 15 ήταν σε λίστα ώστε να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Δευτέρα 2/3/15,  ένας (1) στη λίστα της Τρίτης, και οι υπόλοιποι έκτακτα περιστατικά επειδή δήλωσαν κάποιο πρόβλημα υγείας ή ότι δεν αισθάνονταν καλά.

Γενικές παρατηρήσεις:

 1. Δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί, οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε νοσοκομείο, γίνεται εξέταση ή νοσηλεία και επιστρέφουν πολλές φορές με φαρμακευτική αγωγή που δεν λαμβάνουν είτε με ευθύνη δική τους γιατί είναι δύσπιστοι ή με ευθύνη του διευθυντή και των υπαλλήλων γιατί είτε δεν υπάρχουν τα φάρμακα είτε δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και μπερδεύονται. Επίσης δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση κάποιων περιστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατούμενος με διαβήτη που δεν λαμβάνει σωστά την αγωγή του και χειρουργημένος στο πόδι με οίδημα. Τραγικές οι περιπτώσεις των 3 οροθετικών που δεν έχουν παρακολούθηση αλλά ούτε τους χορηγούνται αντιρετροικά φάρμακα.
 2. Στα κελιά βρίσκονται πολλοί περισσότεροι από όσο πρέπει, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση λοιμώξεων. Επίσης τόσο από τον ιατρικό έλεγχο όσο και από αυτοψία στους χώρους επιβεβαιώθηκε ότι στα κελιά υπάρχουν κοριοί και κατσαρίδες. Μας ενημέρωσαν ότι γίνεται δύο φορές το μήνα απεντόμωση, κάτι που δεν έχει από ότι φαίνεται αποτέλεσμα.
 3. Υπάρχουν κάποιοι απεργοί πείνας, 5 ημερών περίπου, με αίτημα την απελευθέρωσή τους. Μας έφεραν χαρακτηριστικά το φαγητό έξω από την πόρτα του ιατρείου.
 4. Η σίτιση περιλαμβάνει κυρίως όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, κοτόπουλο και ψάρι, καθόλου σαλάτες και φρούτα (μόνο 1 πορτοκάλι), γεγονός που δημιουργεί στους περισσότερους κρατούμενους δυσκοιλιότητα και πόνο στο στομάχι και στο έντερο.
 5. Πολλοί κρατούμενοι μετακινούνται από τα κρατητήρια των Α.Τ. προς το Αλλοδαπών και την Αμυδγαλέζα ή από άλλα και προς άλλα κέντρα κράτησης και η μετακίνηση δεν βοηθά το συντονισμό. Κάποιοι από τους ανθρώπους που εξετάστηκαν ο φάκελος τους βρίσκεται αλλού.
 6. Στο χώρο υπάρχουν διερμηνείς, διαπιστευμένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μπορούν να αξιοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.

ΑΝΑΓΚΕΣ

 1. Ως Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε και να στηρίξουμε τη διαδικασία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μεταναστών κρατουμένων και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητος ο συντονισμός.
 2. Δεδομένου ότι οι κρατούμενοι θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο διάστημα, είναι σημαντικό να ξέρουν και οι ίδιοι αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και που μπορούν να απευθυνθούν. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να έχουν στα χέρια τους μια λίστα με νοσοκομεία αλλά και μια λίστα των κοινωνικών ιατρείων στα οποία μπορούν να απευθύνονται, μεταφρασμένη σε διάφορες γλώσσες. Μπορούμε να διαθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία τη λίστα στα ελληνικά με τα ΚΙΦΑ στην Αττική ή πανελλαδικά.
 3. Πολύ σημαντικότερο όμως είναι αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν σοβαρό, κατά περιπτώσεις και μη διαγνωσμένο, πρόβλημα υγείας, για το οποίο πρέπει να λάβουν άμεσα αγωγή.
 4. Προτείνεται άμεσα τεστ φυματίνης (μαντού) σε όλους και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Αυτά πρέπει να διατεθούν άμεσα από το υπουργείο υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το τεστ μπορεί να γίνει και από εθελοντές ή με ευθύνη των άνω φορέων. Για τη μεταφορά, νοσηλεία και θεραπεία πιθανών ασθενών χρειάζεται νοσοκομείο για να μεταφέρονται. Επίσης θα χρειαστεί νοσοκομείο ή εργαστήρια ΠΕΔΥ για ακτινογραφίες θώρακος. Να μας τα ορίσει το υπουργείο υγείας.
 5. Άμεση αντιμετώπιση και νοσηλεία των οροθετικών ασθενών. Για τον ένα ζητήθηκε με παραπομπή από την ιατρική ομάδα προς τον αξιωματικό υπηρεσίας μεταφορά του σε νοσοκομείο.
 6. Μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα, τα οποία όσα δεν καλυφτούν από τα κοινωνικά ιατρεία φαρμακεία θα ζητηθούν άμεσα από το υπουργείο. Αυτά είναι:

-Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά (Aerolin κλπ)

-Φάρμακα γαστροπροστασίας

-Φάρμακα για ψώρα και τσιμπήματα

-Αναλγητικά

-Αντιφλεγμονώδη

-Φάρμακα για δυσκοιλιότητα

-Αντιβιωτικά

-Χειρουργικό υλικό

-Γάζες-αντισηπτικά-Betadine-ελαστικοί Επίδεσμοι

-Γάντια μιας χρήσης

-Γλωσσοπίεστρα

-Μάσκες προσώπου

-Ψυχιατρικά

 1. Οι ειδικότητες γιατρών που άμεσα χρειάζονται είναι πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, δερματολόγοι, ψυχίατροι. Εφόσον προκύψουν περιστατικά θα χρειαστούμε χειρούργο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο κλπ.
 2. Υπάρχουν στην Αλληλεγγύη για Όλους διαθέσιμα άμεσα ρούχα (αντρικά παντελόνια, πουκάμισα, μπλούζες, κάποια μπουφάν) ώστε να διατεθούν με όποιο τρόπο νομίζετε ότι είναι καλύτερος, είτε να δίνονται σε όσους ελευθερώνονται είτε να δίνονται μέσα μετά την απόσυρση αυτών που χρησιμοποιούν. Σημαντικό είναι εφόσον υπάρχουν στο χώρο κοριοί να μην ανακατευτούν.
 3. Στη διάθεση της ομάδας συντονισμού και γιατρών θα δοθούν τα πρωτόκολλα από την εξέταση των ασθενών.

 

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

 1. Θανάσης Αλμπάντης στις

  Από την εκ μητρός γιαγιά μου πληροφορήθηκα τι σημαίνει προσφυγιά κι απόγνωση. Η οικογένεια της γιαγιάς μου, που ως Βλάχοι, είχαν γνωρίσει την ρατσιστική προκατάληψη και διωγμούς (παρά την ελληνική τους συνείδηση και αγώνες), περιέθλαψε Μικρασιάτες πρόσφυγες και πρόσφυγες του Εμφυλίου, σχεδόν στην ίδια κατάσταση με τους σημερινούς συνανθρώπους μας, που αναφέρονται παραπάνω. Χτες, βλέπαμε τις εικόνες στα στρατόπεδα εξόντωσης των προσφύγων και η 90χρονη (συντηρητικών πεποιθήσεων) μητέρα μου αναστέναξε με αναφιλητό: “Αχ, ψυχούλες μου”. Ποιος ξέρει τι ζοφερές μνήμες ανακάλεσε… Δεν είναι απλώς ο ρατσισμός απέναντι στον σκουρόχρωμο. Είναι κι ο ρατσισμός του “βολεμένου” προς τον φτωχό και άμοιρο. Θεέ μου, ποτέ μη με βολέψεις, θα είναι σαν να με καταράστηκες με την χειρότερη κατάρα.

Αφήστε ένα σχόλιο