ALPHA

 

 

Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί μια συνοδευτική προσπάθεια του βιβλίου «Οι Άνθρωποι που Κύκλωσαν το Άλφα», το οποίο έχει στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της αναρχικής αντίστασης στη φρανκική δικτατορία. Το χρονικό διάστημα που καλύφθηκε εδώ πέρα -απ’ το 1939 ως το 1963- δεν εξιστορήθηκε πλήρως, αλλά περιορίστηκε στο υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τις επαφές μας, στην προσπάθεια μας να συλλέξουμε στοιχεία για το βιβλίο.

 

 

Οι Eduard Pons Prades, Salvador Gurruchari και Octavio Alberola μας καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για την κοινωνική και πολιτική συγκυρία της εποχής. Μέσα από αυτή τη κατάθεση γίνεται μια προσπάθεια να δωθούν απαντήσεις σε σχέση με τη πιο θολή ιστορική περίοδο της Ισπανίας: αυτής της δικτατορίας του Φράνκο.

 

 

Την ιστορική αναδρομή αυτή συνθέτουν επίσης πρόσωπα όπως οι Josep Terrades, Juan Gutiérrez και Clotilde Cervera. Οι τελευταίοι μας μεταφέρουν την προφορική ιστορική παράδοση των περιοχών που ζουν.

 

 

Η αφήγηση ξεκινά από τον ποταμό Έβρο, εκεί όπου δόθηκε η πιο καθοριστική μάχη του Ισπανικού εμφυλίου. Θα ακολουθήσει τη διαδρομή μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Vernet d´ Ariege στη Νότια Γαλλία, εκεί όπου οδηγήθηκαν κάποιοι από τους 500.000 πρόσφυγες, ηττημένους των φασιστών. Η αφήγηση συνεχίζεται με το τελευταίο ταξίδι του Quico Sabaté στο Mas Clarà αλλά και την ενέδρα που έστησε η Guardia Civil
στον Facerias στην περιοχή Nou Barris στη Βαρκελώνη. Ακολουθεί η επανένωση των δύο τάσεων της CNT και η δημιουργία της Defensa Interior καθώς και η δολοφονία από το φρανκικό καθεστώς των Granados και Delgado.

 

 

Ακόμα και σήμερα η ιστορία αυτής της αντίστασης είναι πρακτικά άγνωστη στη συντριπτική πλειοψηφία του ισπανικού λαού. Αυτή η άγνοια είναι αποτέλεσμα και της ανώδυνης μετάβασης απ’ τη δικτατορία στην αστική δημοκρατία. Στην Ισπανία δεν υπήρξε καμία ρήξη με το φασιστικό παρελθόν. Δεν αναζητήθηκαν ευθύνες για τις δολοφονίες, ούτε εκκαθαρίστηκε ο κρατικός μηχανισμός. Οι ίδιοι άνθρωποι που διοικούσαν, καταπίεζαν και δολοφονούσαν για την υπεράσπιση της δικτατορίας, συνέχισαν να διοικούν, να καταπιέζουν και να δολοφονούν για χάρη της δημοκρατίας.

 

 

Διάρκεια: 65 λεπτά

Γλώσσα: Ισπανικά-Καταλανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

 

 

Πηγή:hitandrun.gr

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. liza pan στις

    σαν συμπληρωμα, απο το βιβλιο “Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος”, εκδ. ΓΝΩΣΗ:
    “‘Εχοντας χάσει μεγάλο μέρος της εγκυρότητάς της, η επίσημη άποψη που είχε επιβληθεί κατά τα 35 χρόνια του φρανκισμού εξακολουθεί να είναι παρούσα. Παράλληλα, υψώνονται φωνές που ζητούν τη “συμφιλίωση” ή “να αφήσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος στο παρελθόν”. Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι “η βία είναι η ίδια απ’ όπου κι αν προέρχεται”, οπότε η “ιστορική ευθύνη” πέφτει εξίσου σε δημοκράτες και εθνικιστές. Ευτυχώς, όμως, τόσο στην Ισπανία όσο και στις άλλες χώρες, υπάρχουν πολλοί που έχουν ριζικά διαφορετική γνώμη……….

Αφήστε ένα σχόλιο