ΤΣΙΠΡΑΣ Α  ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ  ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε  ΜΑΞΙΜΟΥ

Παρεμβάσεις 3 δις ευρώ περιλαμβάνει η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που ολοκληρώθηκε και κατατίθεται εντός της ημέρας στους θεσμούς.
Η λίστα δεν περιλαμβάνει, όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «υφεσιακά μέτρα» και θέτει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 1,5%, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πακέτο περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:

  • αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
  • αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
  • φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
  • αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται).

Το Bloomberg επικαλείται ως πηγή δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπρσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι «οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.»
Κατά τις ίδιες πηγές, «οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.»
Το ελληνικό πακέτο θα τεθεί προς πρώτη συζήτηση αύριο στο Brussels Group,  στο οποίο από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Ελενα Παναρίτη.

Μετά τη συζήτηση στο Brussels Group θα συγκληθεί πιθανότατα τη Δευτέρα συνεδρίαση και του  EuroWorkingGroup.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συνεδριάσει το Eurogroup  την Τετάρτη για την τελική έγκριση των μεταρρυθμίσεων.

Η λίστα έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

tvxs.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο