Η Άγκυρα απέσυρε τη ΝΟΤΑΜ για διενέργεια ασκήσεων στο Αιγαίο

0

turkey

Η Τουρκία υποχρεώθηκε τη Δευτέρα να αποσύρει τη ΝΟΤΑΜ βάσει της οποίας θα δέσμευε για 10 μήνες μια ευρεία περιοχή στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Είχε προηγηθεί αυστηρότατο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ, με το οποίο ζητούσε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης ΝΟΤΑΜ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχάς, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει – κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Άγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Άγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

tvxs

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

one × 2 =

Simple Share Buttons