Για μια ανάσα ελευθερίας

0

romanos-nikos-570

Περιστατικό 1ο

H κυβέρνηση, μαζί με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, βάζει μπρος το σχέδιο των σεκιούριτι στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές αντιδρούν, αλλά ταυτόχρονα συκοφατούνται, χτυπιούνται, και χαρακτηρίζονται θρασίμια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Περιστατικό 2ο

Σειρά έχουν οι μαθητές. Εκατοντάδες καταλήψεις ξεπηδούν σε σχολεία σε όλη την χώρα, ως απάντηση στα χρόνια προβλήματα της δευτεροβάθμιας παιδείας. Αντί διαλόγου, η κυβέρνηση επιλέγει την καταστολή. Η αστυνομία μπούκαρει στα σχολεία, συλλαμβάνει μαθητές και διενεργούνται  έρευνες ακόμα και για την σελίδα που οργάνωνε τις δράσεις του κινήματος.

Πειστατικό 3ο 

Τελευταίο κατόρθωμα του ακροδεξιού συφερτού που κυβερνά την χώρα, η περιφρούρηση των σχολών του κέντρου, με στόχο να παρεμποδιστούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Περιστατικό 4ο

Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, Νίκος Ρωμανός ξεκινάει στην αρχή της εβδομάδας απεργία πείνας, επειδή δεν του χορηγείται άδεια -όπως προβλέπεται από το νόμο- για να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών. Στην επιστολή του, καταγγέλει τις αρμόδιες αρχές, ότι μεθοδευμένα, αγνοούν την αίτησή του για εκπαιδευτική άδεια. Η περίπτωση του Νίκου Ρωμανού συμπυκνωνει την κυβερνητική αυταρχικότητα, και εκδικητικότητα· δείχνει την σήψη της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος· επιβεβαιώνει την αντίληψη, που δυστυχώς ασπάζεται και μεγάλο μέρος των πολιτών, ότι οι κρατούμενοι δεν πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Όλα τα παραπάνω περιστατικά έχουν ένα κοινο παρονομαστή: το τσάκισμα της παιδείας και της νεολαίας και την διάθεση της τελευταίας να αντισταθεί. Με συνελέυσεις, διαδηλώσεις, και καταλήψεις η νέα γενιά φαίνεται ότι διεκδικεί μια ανάσα ελευθερίας. Αυτό, δηλαδή, που ζητά και ο Νίκος Ρωμανός από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

9 − four =

Simple Share Buttons