Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με ρεπορτάζ που διαβάζουμε στην Ημερησία. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπη με το σενάριο που απευχόταν. Παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις από το διπλό μέτωπο των σκληρότερων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων, η κυβέρνηση παρατηρεί πως τα 7,5δις€ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό αρκούν μέχρι τον Απρίλιο.


Τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς ενισχύουν την αβεβαιότητα στην οικονομία, αφού θα υπάρξουν περαιτέρω κλυδωνισμοί, ειδικά από τη στιγμή που μόνο στην Περιφέρεια της Αττικής, η οποία βάφεται «κόκκινη», παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας.

«Οποιαδήποτε απόφαση περιορίζει την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας δημιουργεί πρόβλημα στην πραγματική οικονομία. Όσο περισσότερο διαρκεί και όσο μεγαλύτεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο περισσότερα είναι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Και τόσο η κάθε κυβέρνηση όσο και η σημερινή δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περιγράφοντας την κατάσταση.

Οι φόβοι

Τρεις είναι οι βασικοί φόβοι στα επιτελεία της οδού Νίκης και της Πανεπιστημίου όπου εδρεύει το Γενικό Λογιστήριο:

  1. Η ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή μετάβαση από τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και νοικοκυριών στα μέτρα ανάκαμψης.
  2. Οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν για χρηματοδοτική στήριξη ολόκληρων κλάδων, που αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο πιεστικές όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκέσει η μερική καραντίνα. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε η παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι και πριν από 10 ημέρες στο οικονομικό επιτελείο σχεδίαζαν οι αναστολές να μην αφορούν το λιανεμπόριο, εφόσον λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας. Με ορατότητα να μην υπάρχει στον ορίζοντα, το ερώτημα που «καίει» τις επιχειρήσεις είναι πόσες τελικά θα καταφέρουν να επιβιώσουν, κυρίως από τους κλάδους της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού.
  3. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για σημαντική ολιγωρία στην ανάκαμψη του τουρισμού. Tο βέβαιο είναι ότι με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας στηρίζεται πρωτίστως στον τουρισμό, εάν δεν πιάσει τον στόχο για ανάκτηση του 50% με 60% του τζίρου του 2019,θ α καταγράψει μεγάλες απώλειες εσόδων.

Δοκιμάζεται ο προϋπολογισμός

Αν χρειαστεί παράταση των μέτρων στήριξης πέραν του Απριλίου, θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι για την οικονομία, πέραν των 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού.

Ήδη το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού για το 2021 άρχισε να δοκιμάζει τα όριά του, ενώ διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυναμική επιστροφή σε ανάπτυξη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν τα εμβόλια δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν την επέλαση της πανδημίας, τότε το δυσμενές σενάριο της ανάπτυξης 3,3% φέτος θα καταρριφθεί, με αβέβαιη πλέον έκβαση των δημοσιονομικών μεγεθών και τον φόβο της σχεδόν μηδενικής αναπτύξεως ορατό.

Όπως τονίστηκε και κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ, εάν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).


 Ακολουθήστε το Νόστιμον ήμαρ στο Google news  

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο