Η Γερμανία σε κρίση

Υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών τάσσονται οι μισοί Γερμανοί μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων, που βυθίζει τη Γερμανία στην πολιτική αβεβαιότητα και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες νέας προσφυγής στις κάλπες.

Όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την «Bild», το 49,9% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, έναντι μόλις 18% που τάχθηκαν υπέρ.

Σύμφωνα με την έρευνα του INSA, το 28% επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των Οικολόγων, Τζεμ Έζντεμιρ.

Τέσσερις στους δέκα κρίνουν ότι η Μέρκελ πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία, ωστόσο ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, χωρίς να τον προσδιορίζει.

Οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP μετά τις νέες εκλογές, ενώ επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του Die Linke.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες ελάχιστα θα μεταβάλλονταν σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου: το CDU σημειώνει οριακή πτώση και συγκεντρώνει το 30% της πρόθεσης ψήφου, το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες, σημαίνει πως και πάλι οι μόνες πλειοψηφίες που θα είναι μαθηματικά εφικτές θα είναι ένας συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

Σε άλλη δημοσκόπηση, του Infratest Dimap για τη δημόσια τηλεόραση ARD-ZDF, είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι οι εκλογές είναι η καλύτερη διέξοδος, ενώ είναι μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού ή κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

 1. mihalis petrelis (@PetrelisMihalis) στις

  Αποχωρωντας απο τις ωραιες λεξεις σας, σας αναφερω δεσποινις Παρεντη οτι το Δικαιο,
  για το οποιο μαχεστε, βασιζεται στην ΑΛΗΘΕΙΑ
  Και η αληθεια ειναι οτι ολοι οι διαχειριστες
  ειστε , πλην τησ ΜΑΡΙΑΣ Ε. ΤΟΥΦΕΞΗ,
  ΚΕΚΟΝΙΑΜΕΝΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΥΣ Κ Ο Σ Μ Ι Ο Υ Σ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥΣ
  Αντιυλη, και αντι-ανθρωποι
  ΦΜΣ

Αφήστε ένα σχόλιο