τηλεοραση

Από τον Πολύφημο

Τρεις μέρες και 246 εκατομμύρια ευρώ χρειάστηκαν για να μάθουμε ποιοι θα είναι οι τέσσερις νέοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα.

Παρά τις προβλέψεις για λίγα λεφτά και το κλάμα των δημοσιογράφων του Φαλήρου (και όχι μόνο) για τις “συνθήκες Μακρονήσου” και τα “λύτρα” για τις άδειες, τελικά κανείς από τα αφεντικά τα οποία μπήκαν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των αντιπροσώπων τους δεν σνόμπαραν τη διαδικασία, αλλά αντιθέτως αποφάσισαν να δείξουν στους (πολλούς) κακοπληρωμένους εργαζομένους τους ότι τόσα χρόνια έσπαγαν πλάκα με την υπομονή τους και πως τους δούλευαν ψιλό γαζί για να εργάζονται σχεδόν τσάμπα.

Ο Κυριακού του ΑΝΤ1 επέλεξε να δώσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσει το δικαίωμα να προβάλλει για πάντα το «Κωνσταντίνου και Ελένης», το «Καφέ της Χαράς» και τον Τηλεκύβο, με μικρά διαλείμματα Καραϊβάζ για παρκούρ αλεξιπτωτιστές αναρχικούς κομάντο καμικάζι της πλατείας Εξαρχείων.

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατάφερε να δώσει σχεδόν τα μισά για να πάρει την άδεια (να ‘ναι καλά ο Κιμπουρόπουλος) για να συνεχίσει να προσφέρει άφθονο γέλιο με τους Μπογδάνους, τους Ποροτσάλτες και τους κυρίους Μπάμπηδες, οι οποίοι «ντύνονται» επιμελώς με διαφημιστικά για βρακόπανα.

Ο μεγαλοκουμπάρος Καλογρίτσας και ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα είναι οι νέοι παίκτες του τηλεοπτικού συστήματος, αν και κανείς δεν θα εντυπωσιαστεί εάν τους δει να εκπέμπουν από τα στούντιο του Alpha και του STAR που έμειναν στην απ’ έξω, γιατί ο Κοντομηνάς δεν βιάστηκε να ρίξει τα δικά του 60 μύρια, ενώ ο Βαρδινογιάννης συνέχισε να υπηρετεί με πίστη το σύνθημα ΣΗΚΩΦΥΓΕΠΟΥΛΑ.

Η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν –δηλαδή τον Alpha, το STAR, το «Ε» και καναδυό ακόμη- και το άνεργο μέλλον τους. Θέση της κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα βρουν δουλειές στα νέα κανάλια, όμως εγώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όσους εργάζονται ακόμη στα κανάλια που παραμένουν ανοιχτά, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι τα βαθύπλουτα αφεντικά τους θα τους βάλουν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα δεκάδες εκατομμύρια που υποσχέθηκαν για να πάρουν τις άδειες.

Η κυβέρνηση λέει για αυτό το θέμα πως οι 400 –τουλάχιστον- θέσεις εργασίας σε κάθε σταθμό θα είναι εξασφαλισμένες, όμως όλοι γνωρίζουν ότι ένα-δυό μήνες μετά το άνοιγμά τους θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι ατομικές συμβάσεις και τα ελαστικά ωράρια εργασίας. Τα 246 εκατομμύρια είναι πάρα πολλά και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας βιάστηκε να υποσχεθεί -ως άλλος Μαυρογιαλούρος σε εκδήλωση για 20 χιλιόμετρα δρόμου- ότι τα λεφτά θα πάνε στους φτωχούς που αυτή τη βδομάδα τους κόπηκαν και πάλι οι συντάξεις.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι των καναλιών που μένουν ακόμη ανοιχτά διατυμπανίζουν ότι δεν θα υπάρχει πλέον πολυφωνία και πλουραλισμός στην ενημέρωση, παραδεχόμενοι ότι η δική τους δουλειά θα είναι ακόμη πιο μονοφωνική και ελεγχόμενη. Δηλαδή αυτό ακριβώς που γινόταν ως τώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πάντως, όσοι προέβλεπαν πως τα χρήματα από τις άδειες θα είναι πολύ λίγα, έπεσαν έξω, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι η διαδικασία θα είχε τουλάχιστον έναν λαγό ο οποίος αμέσως μετά το τέλος της παραδέχτηκε ότι έκανε το καθήκον του και βγήκε κερδισμένος.

Έτσι λοιπόν από τον προσεχή Νοέμβριο -όπου έχει καταλήξει πλέον να αποτελεί την αφετηρία της νέας τηλεοπτικής σεζόν- θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα νέα τηλεοπτικά προγράμματα για τα οποία υποτίθεται ότι πληρώθηκαν 246 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα αξίζουν ούτε ένα.

Καλή τηλεθέαση σε όλους.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο