Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα λόγω της καθυστέρησης καταβολής οφειλόμενων από την Tui.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην μονομερή αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων με τους ξενοδόχους. Βάσει της αναθεώρησης αυτής οι ξενοδόχοι πρέπει να περιμένουν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα 3/4 των όσων τους οφείλονται για διαμονές πελατών του ταξιδιωτικού κολοσσού που έγιναν φέτος. Μέχρι τώρα, οι πληρωμές από την πλευρά της Tui πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη και αντιστοιχούν σε πολλές δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά ξενοδοχείο.

Η Tui από την πλευρά της αναφέρει πως είχε δώσει μεγάλες προκαταβολές σε ξενοδόχους για το φετινό καλοκαίρι και ότι έχει επικοινωνήσει με «μικρό ποσοστό» ξενοδόχων στην Ισπανία και στην Ελλάδα για να συζητήσει σχέδια πληρωμής και επιλογές.

Η εταιρεία συνεργάζεται με πάνω από 2.000 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με τις οφειλές προς τους Έλληνες ξενοδόχους είναι πολλαπλάσιες εκείνων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού φέτος το καλοκαίρι η χώρα μας θεωρούταν από τους ασφαλέστερους προορισμούς κι έτσι η κίνηση ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη.

Η είδηση, όπως ήταν φυσιολογικό, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον τουριστικό κλάδο. Η άτυπη στάση πληρωμών που επέβαλλε η TUI στους Έλληνες ξενοδόχους προκαλεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στον κλάδο, καταδικάζοντας ουσιαστικά σε οικονομική ασφυξία όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους.

Διάσωση από την Γερμανική Κυβέρνηση

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters η Tui επιδιώκει να εξασφαλίσει περίπου €1,8δις από τη γερμανική κυβέρνηση επιπλέον των περισσότερων από €2δις που έχει λάβει ήδη υπό τη μορφή κρατικών δανείων στήριξης.

Ευθύνες για την κατάσταση στην Ελλάδα

Να υπενθυμίσουμε πως η TUI με πιέσεις στις οποίες ενέδωσε η Ελληνική κυβέρνηση, επέβαλλε την μη πραγματοποίηση τεστ προς όλους τους ταξιδιώτες που επιθυμούσαν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Επίσης, επέβαλλε την έναρξη της κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά, έχοντας στην ουσία υπό την έλεγχο της όλη την διαδικασία του ανοίγματος του τουρισμού, ο οποίος και σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ευθύνεται και για το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας στην χώρα μας.

Κίνδυνος για νέα “Thomas Cook”

Αναλυτές της Barclays έχουν εκτιμήσει ότι η TUI έχει πιθανώς χάσει €3δις το τελευταίο οκτάμηνο,  επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα, όπως συνέβη με την κατάρρευση της Thomas Cook.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο