Τσόμσκι προς τον Συριακό λαό: “Η αντίστασή σας αποτελεί ιστορικό θαύμα”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του διάλεξης στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, ο διάσημος Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος, επιστήμονας, ιστορικός, κοινωνικός κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι τόνισε ότι «η σταθερότητα και η επιβίωση της Επανάστασης στη Ροζάβα είναι ένα θαύμα και αποτελεί μια ιστορική επανάσταση διότι εμμένει στις αξίες, οι οποίες πρέπει να δειχθούν στον κόσμο».


Η διάλεξη διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Rojava στο Καμισλό, με παρουσία δεκάδων διανοουμένων, φοιτητών και πολιτικών προσώπων.

Στην αρχή, ο συμπροεδρεύων του Πανεπιστημίου της Ροζάβα, Abd al-Ilah Mustafa, και ο Ruhan Mustafa καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν τον Δρ Τσόμσκι για τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Rojava.

Το όραμα του Τσόμσκι για την Επανάσταση της Ροζάβα στα Βόρεια και Ανατολικά της Συρίας

“Η Ρόζαβα αποτελεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το κύριο πρόβλημά της είναι πώς θα επιβιώσει υπό την τουρκική επίθεση και την αμερικανική αποδοχή της. Υπάρχει επίσης το άγριο καθεστώς του Άσαντ από την άλλη πλευρά. Η επιβίωση της Ροζάβα σε αυτό το στάδιο είναι ένα θαύμα και η προτεραιότητα για τη συνέχισή της ανήκει στο μέλλον. Η εμπειρία της έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η διεθνής αλληλεγγύη”.

Σχολιάζοντας τη μελλοντική διακυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή και τον Ντόναλντ Τραμπ

“Αν δεν υπάρξει δημόσια πίεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι η αντιπρόσωπος των ανδρών του πλούτου. Χωρίς τη λαϊκή πίεση, ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την ίδια αμερικανική στρατηγική για την προστασία και τη φροντίδα των συμφερόντων των πλουσίων και η πολιτική του μπορεί να διαφέρει από την πολιτική του Τραμπ, αλλά όχι πολύ. Δεν νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα είναι το ίδιο βάρβαρος όπως ο Τραμπ, και δεν θα πει στην Τουρκία να πάει, να καταλάβει και να σκοτώσει τους Κούρδους, αλλά δεν θα κάνει τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επικριθεί για την έλλειψη συνεκτικής πολιτικής… αντιθέτως, πιστεύω πως είναι συνεπής και βασίζεται σε βασικές αυτοκρατορικές αρχές. Αυτό έκανε στον πόλεμο της Υεμένης και στηρίζοντας το καθεστώς του απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, έκοψε την απλή ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη και συνθλίβει τους Παλαιστινίους και, πιο πρόσφατα, τους Κούρδους.”

Για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και την Επανάσταση της Ροζάβα

“Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στις φιλελεύθερες χώρες. Φέτος, θυμόμαστε τη 10η επέτειο της Αραβικής Άνοιξης, η οποία έχει κατασταλεί σοβαρά σε όλα τα μέρη. Ωστόσο, το πρόβλημα στις φιλελεύθερες χώρες δεν είναι αυτό, αλλά η περιθωριοποίηση. Οι απόψεις σας δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά, τα λαϊκά κινήματα μπορούν να ωθήσουν ορισμένα ζητήματα στην πολιτική αρένα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ροζάβα είναι να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει θαυματουργά τώρα. Είναι να δημιουργήσει ένα πολιτισμένο σύστημα που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και υιοθετεί τις αξίες που αυτές εκπροσωπούν. Αυτές οι ενέργειες κατάφεραν να εξαλείψουν το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Αυτή είναι η μόνη σας ελπίδα. Η Ροζάβα και η βορειοανατολική Συρία περνούν από ιστορικά στάδια, έτσι που η ύπαρξη της Ροζάβα μέχρι τώρα και η αντίστασή της από μόνη της αποτελεί ένα θαύμα. Οι λαοί της Ροζάβα έχουν αξίες που πρέπει να δείξουν στον κόσμο και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα υποστηρίξουν τα δικαιώματά σας.”

aftoleksi

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο