Επικαιρότητα

Τώρα όλοι λένε ότι «δεν είναι πια Σαρλί»

By N.

September 04, 2016

Από τον Πολύφημο

«Σάλος ξέσπασε με το νέο σκίτσο του Σαρλί Εμπντό» έγραψαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη με αφορμή το τελευταίο σκίτσο του γαλλικού περιοδικού για τον σεισμό στην πόλη Αματρίτσε της Ιταλίας όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 300 άνθρωποι.

Αντιγράφοντας από το ίδιο κείμενο που κυκλοφόρησε σχεδόν σε όλα στα ελληνικά ΜΜΕ:

Στο σκίτσο, που δημοσίευσε στην τελευταία του σελίδα, απεικονίζονται δύο αιματοβαμμένοι τραυματίες, με τις λεζάντες από πάνω να γράφουν: «Πέννες με σάλτσα τομάτας» και «πέννες ογκρατέν». Δίπλα τους υπήρχαν συντρίμμια σε στρώσεις, έχοντας ανάμεσά τους πτώματα, «λαζάνια» έγραψε το περιοδικό. Τίτλος αυτού του σκίτσου: «Σεισμός α λα ιταλικά».  

Μάλιστα τα ίδια ΜΜΕ γράφουν ότι και οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα social media για τον τρόπο που ο σκιτσογράφος του περιοδικού απεικόνισε το δραματικό αυτό γεγονός, αναφέροντας με ένα hashtag στο Twitter ότι «δεν είμαι πια Σαρλί».

Όταν τον Γενάρη του 2015 τζιχαντιστές σκότωναν σκιτσογράφους και δημοσιογράφους του περιοδικού στα γραφεία τους, όλος ο πλανήτης «ήταν Σαρλί». Οι Γάλλοι «ήταν Σαρλί», οι Έλληνες «ήταν Σαρλί», οι μεγαλύτεροι έμποροι όπλων του κόσμου όπως οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί Γερμανίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Τουρκίας κ.ο.κ. «ήταν Σαρλί», ακόμη κι ο Αντώνης Σαμαράς «ήταν Σαρλί» στην πορεία του Παρισιού όπου οι αποκομμένοι μεγάλοι ηγέτες αυτού του πλανήτη διαδήλωναν μακριά από τον κόσμο «κατά του φόβου».

Βαθιά μέσα στα κείμενα για τον «σάλο» για το σκίτσο του Σαρλί Εμπντό, διαβάζει κανείς (πάλι αντιγράφω):

Περίπου 300 νεκροί σε σεισμό στην Ιταλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο σεισμός φώναξε “Αλλάχου Ακμπαρ” πριν χτυπήσει.

Αυτό ήταν ένα από τα τόσο εύστοχα σχόλια του περιοδικού για το περιστατικό. Όμως, μάλλον, ούτε ο ίδιος ο συντάκτης που ανέβασε τη φράση δεν κατάλαβε τι διάβαζε.

Μέσα σε αυτήν την οργή που ξέσπασε από όλους τους ευαίσθητους ανθρώπους που αλλάζουν τις φωτογραφίες τους στο Facebook με τη σημαία μιας (δυτικής) χώρας που θρηνεί θύματα από τζιχαντιστές, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, βγήκε και η απάντηση του Σαρλί Εμπντό από τον λογαριασμό του στο αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «Ιταλοί… Δεν χτίζει το Charlie Hebdo τα σπίτια σας, η μαφία τα χτίζει».

Ο ίδιος ο εισαγγελέας κατά της μαφίας στη χώρα προειδοποίησε μετά το σεισμό ότι οι ιταλικές αρχές πρέπει να αποκλείσουν τη μαφία από την ανοικοδόμηση της πόλης, διότι αποτελεί ιστορικά «έναν “ζουμερό” στόχο για εγκληματικές οργανώσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα». Πόσοι το διάβασαν αυτό; Μάλλον όχι και τόσο πολλοί.

Λίγοι άνθρωποι που ζουν εκτός Ιταλίας γνωρίζουν ή ενδιαφέρονται να μάθουν τι συνέβη με τη μεσιτική βιομηχανία της χώρας και το ρόλο της μαφίας σε αυτή. Ακόμη λιγότεροι θα ψαχτούν μετά την απάντηση του Σαρλί Εμπντό. Φαίνεται πως δεν θα έχουν πολύ διαθέσιμο χρόνο ανάμεσα στα βίντεο με τα γατάκια και την αλλαγή του avatar με τη σημαία μιας «πολιτισμένης» χώρας με νεκρούς πολίτες.

Όσοι γνώριζαν την πόλη Αματρίτσε, ήταν κυρίως εξαιτίας της μακαρονάδας α λα αματριτσιάνα. Τώρα την έμαθαν από τον σεισμό. Κανείς όμως δεν είχε μάθει ότι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για την ακαταλληλότητα και την παλαιότητα των κτιρίων στις σεισμογενείς περιοχές της χώρας.

Το 2009 ένας ακόμη μεγάλος σεισμός στην ιταλική πόλη Λ’ Άκουιλα άφηνε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς. Η πόλη απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το Αματρίτσε. Κατάφερα να μάθω, με τη βοήθεια ανθρώπου που έζησε εκεί για χρόνια, τι λένε οι κάτοικοι της πόλης για την περίπτωση του Αματρίτσε. «Στην αρχή θα τρέξουν όλοι για εσάς. Θα κλάψουν μαζί σας στα συντρίμμια, θα σας στείλουν τρόφιμα και ρούχα, θα σας κάνουν πρώτες ειδήσεις στα κανάλια. Μετά από μερικούς μήνες θα σας ξεχάσουν όπως ξέχασαν κι εμάς».

Κατά τα άλλα «δεν είμαστε πια Σαρλί», ε;