damagedgoods

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 6 Οκτωβρίου 1976 ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Γκουοφένγκ, διατάσσει τη σύλληψη της “Συμμορίας των τεσσάρων” (Gang of four) και των συνεργατών τους. Η μέρα αυτή αποτελεί και το κύκνειο άσμα της “Πολιτιστικής Επανάστασης”, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του, στη χώρα.

H “Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση” ή απλούστερα “Πολιτιστική Επανάσταση” ήταν μια κοινωνικοπολιτική κίνηση που έλαβε χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1966 έως το 1976. Αποτελεί ένα φαινόμενο στο πλαίσιο της διαπάλης εξουσίας στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

red-book

 

Η σχετική ελευθερία των αρχών της δεκαετίας του ’60 στις τέχνες και τα γράμματα μέσα απ’ το σύνθημα του Μάο «Αφήστε 100 λουλούδια να ανθίσουν, 100 σχολές σκέψης να συναγωνιστούν» προκαλεί την αντίδραση των σκληροπυρηνικών. Ανάμεσά τους και η σύζυγός του, Τζιανγκ Τζινγκ, που εύκολα πείθει τον Μάο ότι ο κομμουνισμός κινδυνεύει, όχι μόνο από τους καλλιτέχνες, αλλά και από τους μετριοπαθείς πολιτικούς που έχουν το πάνω χέρι στο κόμμα.

Το σύνθημα για την «Πολιτιστική Επανάσταση» δίνει το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος στις 16 Μαΐου 1966, καταγγέλοντας κομματικά στελέχη, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και καλλιτέχνες ως αντεπαναστάτες, με μαθητές και φοιτητές να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους με προτροπή του Μάο
cultural_revolution.
Στα 10 χρόνια χάους που ακολουθούν οι νεαροί «ερυθροφρουροί», όπως ονομάζονται, αγωνίζονται με αυταπάρνηση να αλλάξουν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πολιτιστικές παραδόσεις, οι συνήθειες, τα έθιμα, η μακραίωνη κινεζική κουλτούρα, τίθενται υπό διωγμό, ενώ αναρίθμητα αρχαία μνημεία, έργα τέχνης, βιβλία και πίνακες καταστρέφονται, ενώ μοναδικός οδηγός ενός έθνους γίνεται το «Κόκκινο Βιβλίο» με τις σκέψεις του Μάο.
Στα 10 χρόνια της «πολιτιστικής τρομοκρατίας» και σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς χάνουν τη ζωή τους περίπου 35.000 άνθρωποι, με τους ιστορικούς να πιστεύουν πως ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος.
Ο θάνατος του Μάο Τσε Τουνγκ στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976 αποτελεί και το πρώτο βήμα προς τη λύση του δράματος. Η χήρα του Μάο, επικεφαλής της «Συμμορίας των Τεσσάρων», συλλαμβάνεται, δικάζεται και φυλακίζεται.
Ο ανανεωτής Ντεγκ Σιάο Πινγκ αναλαμβάνει να βγάλει την Κίνα από το αδιέξοδο και να την οδηγήσει στην αχαλίνωτη ανάπτυξη του σήμερα.
Την ίδια περίοδο, μια παρέα στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας ξεκινάει το ταξίδι της στον χώρο της Post-punk που βρίσκεται σε άνθηση στους underground μουσικούς κύκλους του νησιού. Οι Jon King και Andy Gill γυρνούσαν ένα βράδυ στους δρόμους της πόλης και έπεσε στα χέρια τους μια εφημερίδα που έγραφε για το πτώση της “Συμμορίας των τεσσάρων” ή στην γλώσσα τους “Gang of four”. 
gangoffour
Και οι δύο συμφώνησαν πως αυτό θα ήταν και το όνομα της μπάντας που λίγους μήνες μετά θα έκανε τα πρώτα της βήματα, κυκλοφορώντας το debut single με τίτλο “Damaged goods”.
Οι Gang of four θεωρούνται σήμερα ηγετικό συγκρότημα της Post punk περιόδου, με ουσιαστική κοινωνική και πολιτική θέση, που εκφράζεται μέσω των στίχων αλλά και των θέσεων των μελών του σχήματος.
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο