Στις 2 Μαρτίου 1942 γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Lou Reed, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Lewis Allan Reed. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, γόνος Εβραϊκής οικογένειας, αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων στην εφηβεία του, με τις κρίσεις πανικού να κάνουν την εμφάνιση τους σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η ενασχόληση του με την μουσική φαινόταν, σύμφωνα με την αδερφή του, να είναι ο μόνος τρόπος να συγκεντρωθεί σε κάτι.


Το 1960 κατάφερε να αφήσει πίσω του, σε έναν βαθμό, τα προβλήματα που τον βασάνιζαν, συνεχίζοντας τις σπουδές του πάνω στην δημιουργική γραφή, την δημοσιογραφία και την σκηνοθεσία, και ξεκινώντας ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό του Πανεπιστημίου, γεγονός που του έδωσε επιπλέον ερεθίσματα ως προς την ενασχόληση του με την μουσική.

Η ζωή του αλλάζει όταν μαζί με τον Ουαλό «avant garde» βιολιστή John Cale σχηματίζουν τους Velvet Underground, τραβώντας την προσοχή του Andy Warhol, ο οποίος γίνεται το 1965 μάνατζερ τους. Στο σχήμα μπαίνει και η Γερμανίδα Nico, μετά από παρότρυνση του Warhol και τα επόμενα 2 χρόνια οι Velvet Underground έδωσαν συναυλίες μέχρι που το 1967 βγήκε ο πρώτος τους δίσκος “The Velvet Underground and Nico”.

Ο Andy Warhol δούλεψε σκληρά για να εγκαθιδρύσει τους Velvet Underground ως πρωτοπόρους σε μια εποχή που οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, επηρέασαν σε βάθος τις τέχνες, με την φράση του «Στο μέλλον όλοι θα παίρνουν τα 15’ δόξας που τους αντιστοιχούν», να αποδεικνύεται άκρως προφητική. Ο Lou Reed όμως δεν αρκέστηκε ποτέ στα 15 αυτά λεπτά δόξας και σε έναν βαθμό δεν ασχολήθηκε με την δόξα και την φήμη. Κέρδισε πολύ περισσότερα, μαχόμενος στα πρώτα του βήματα με πολύ πιο εκκωφαντικά ονόματα από εκείνον, όπως οι Beatles και ο Jimmy Hendrix, μιλώντας για τα προβλήματα της καθημερινότητας της ζωής στον δυτικό κόσμο, πέραν από τις αντιπολεμικές κραυγές της εποχής.

Η μουσική του προσέγγιση συνδύασε τη μουσική του δρόμου με την ευρωπαϊκή «avant garde» παντρεύοντας ουσιαστικά την ομορφιά με τη δύναμη και δημιουργώντας μια νέα λυρική διάσταση στην ποίηση του «rock & roll». Μίλησε ανοικτά για την ηρωίνη και τις εξαρτήσεις, καθώς και για το θέμα-ταμπού της Αμερικάνικης κοινωνίας, τους άστεγους. Ο Lou Reed λάτρεψε το Rock n Roll, ίσως όμως το Rock n Roll λάτρεψε τον Lou Reed λίγο περισσότερο, μιας και ο αυθορμητισμός του και η αμεσότητα του λόγου του προσέφεραν στην μουσική περισσότερα από όσα κέρδισε ο Αμερικανός καλλιτέχνης.

Με τους Velvet Underground κυκλοφόρησε 5 albums, από το 1967 μέχρι το 1973, χωρίς να πατάει στην ουσία πουθενά μουσικά, με τον ήχο της μπάντας να περιφέρεται σε πειραματικά μονοπάτια της pro-punk εποχής, την οποία και υπέγραψαν επιβλητικά.

Η μετά Velvet Underground εποχή βρίσκει τον Lou Reed ως «σόλο» δημιουργό. Από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι πολύ πρόσφατα, ο Lou Reed ήταν απρόβλεπτος, προκαλώντας τους οπαδούς του σε κάθε βήμα του. Τα ναρκωτικά και η ερωτική του ζωή συντέλεσαν στη δημιουργία ενός «underground» μύθου. Ωστόσο στη δεκαετία του ’80 αλλάζει τρόπο ζωής, παντρεύεται τη Sylvia Morales και κάνει μια νέα μουσική αρχή με το «Blue Mask» ίσως την καλύτερη δουλειά του.

Από το ομώνυμο debut album του το 1972, μέχρι το κύκνειο άσμα του «Hudson River Wind Meditations» το 2007, δεν έπαψε στιγμή να θέτει προτάσεις προς το κοινό, δημιουργώντας συνεχώς μουσική «τροφή για σκέψη». 20 studio albums και 11 συμμετοχές σε ταινίες αργότερα, αποσύρθηκε για να δώσει την μάχη για την ζωή, ταλαιπωρημένος από προβλήματα υγείας.

Έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου 2013, από κύρωση ήπατος όπως τελικά ανακοινώθηκε και για το λόγο αυτό ο Reed είχε υποστεί μεταμόσχευση ήπατος τον Μάιο του 2013.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 24.2.2017

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο