Το Τραγούδι της ημέρας

Το τραγούδι της ημέρας: Γιώργος Μούτσιος – Μίκης Θεοδωράκης – Άρνηση

By N.

September 20, 2021

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 φεύγει από την ζωή ο Γιώργος Σεφέρης.

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης, τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Ο Γιώργος Σεφεριάδης, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Πρωτότοκος γιος του Στυλιανού Σεφεριάδη, δικηγόρου και σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες και της Δέσποινας Τενεκίδη.

Ξεκίνησε τις σπουδές του το 1906 στη Σμύρνη και τις ολοκλήρωσε το 1918 στην Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του από το 1914, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, από την οποία αποφοίτησε με διδακτορικό το 1924. Τα χρόνια παραμονής του στο Παρίσι, την εποχή που το κίνημα του μοντερνισμού βρισκόταν στην ακμή του ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της ποιητικής του φυσιογνωμίας.

Η πρώτη του από τις 18 ποιητικές συλλογές, “Στροφή”, κυκλοφορεί το 1931 από τις εκδόσεις Εστία ενώ το έργο  του περιλαμβάνει ακόμα μυθιστορήματα, δοκίμια και μεταφράσεις ξένων λογοτεχνικών έργων.

Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του ’30», στις 16 Απριλίου 1964 αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Ιούνιο του 1965 επίτιμος διδάκτωρ του Πρίνστον.

Στις αρχές Αυγούστου του 1971 ο Γιώργος Σεφέρης εισάγεται στον Ευαγγελισμό και εγχειρίζεται στον δωδεκαδάκτυλο. Φεύγει από την ζωή λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου του 1971.

Η κηδεία του, δύο ημέρες αργότερα, θα μετατραπεί σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α’ Νεκροταφείο, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιώργου Σεφέρη “Άρνηση”.

Μετά τη μελοποίηση του ποιήματος από τον Μίκη Θεοδωράκη και την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση, χάθηκε η άνω τελεία της τρίτης στροφής του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη, το οποίο ερμηνεύει μετέπειτα σωστά ο βαρύτονος Γιώργος Μούτσιος.