Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται εθνοσυνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια.

Εκεί ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, βασισμένη στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού, με πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης τους Thomas Jefferson και Benjamin Franklin.
franklin
Ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο.
Η μεγάλη καταπίεση των Βρετανών και η υψηλή φορολόγηση, σε συνδυασμό με την δημιουργία μιας ισχυρής μεσαίας τάξης που δεν επιθυμούσε πλέον τον ζυγό της καταπιεστικής μητρόπολης, δημιούργησαν το πρώτο πυρήνα αντίδρασης.
Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για τον φόρο του τσαγιού οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι αλλά να καταστρέψουν και μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στην θάλασσα, στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773. Το γεγονός αυτό έχει μείνει στην ιστορία ως το “The Boston Tea Party“.

XND70126 The Boston Tea Party, 16th December 1773 (colour litho); colour lithograph; Private Collection; out of copyright

Οι Άγγλοι αντιδρώντας στην κίνηση των αποίκων στέλνουν 4.000 στρατιώτες με στόχο να καταλάβουν την Βοστώνη.
Φτάνοντας στην πόλη Concord της Μασαχουσέτης στις 19 Απριλίου 1775 με σκοπό να παραλάβουν στρατιωτικό υλικό, οι Αγγλικές δυνάμεις συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Lexington και έπειτα στο Concord. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να σταματήσουν τους Άγγλους και να τους αναγκάσουν να γυρίσουν πίσω στη Βοστώνη έχοντας βαριές απώλειες. Η σύγκρουση είχε ήδη αρχίσει.
american-revolution
Οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί από την πλευρά τους προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή, με την αρωγή της Γαλλίας, η οποία έστελνε οικονομική ενίσχυση και στρατεύματα στους επαναστατημένους Αμερικανούς.
Στις 19 Οκτωβρίου 1781 ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Charles Cornwallis, παραδόθηκε στο Yorktown της Βιρτζίνια, φτάνοντας στον τερματισμό του πολέμου και επίσημα με την συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783.
conwallis
Στην ημέρα της εθνικής εορτής τους, οι Αμερικάνοι γιορτάζουν με δεκάδες τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την τόνωση του εθνικού φρονήματος.

Ο Don McLean ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το “American Pie” το 1971, συμπεριλαμβάνοντας το στο ομώνυμο album του. Σαν single έμεινε στην κορυφή του single-chart των ΗΠΑ για τέσσερις σερί εβδομάδες, φτάνοντας στην κορυφή και σε πολλές ακόμα χώρες του πλανήτη όταν το διασκεύασε η Madonna το 2000.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο