Σαν σήμερα το 1948 γεννιέται στο Σάφολκ της Αγγλίας ο Brian Peter George Eno.

Σπούδασε ζωγραφική και πειραματική μουσική στο School of Art του Γουίντσεστερ. Ήταν σε μια διάλεξη του Pete Townshead των The Who περί χρήσης μαγνητοφώνου ως όργανο, που ο Eno μαγεύτηκε και άρχισε να πειραματίζεται με αυτό.

Τελείωνοντας τις σπουδές και ώντας ήδη φορτωμένος με γνώσεις σε αυτο που αργότερα μετονομάστηκε σε ηλεκτρονική μουσική, εντάχθηκε στο glam rock συγκρότημα των Roxy Music παιζοντας synthesizer. Συμμετέχοντας σε 2 δίσκους μαζί τους αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον frontman Bryan Ferry, ακολουθώντας σόλο καριέρα, αυτή που έμμελε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο προσέγγισης, παραγωγής αλλά και αντίληψης της ευρύτερης pop μουσικής.

eno

Taking Tiger Mountain“, „Another Green World“, „Discreet Music“, „Music for Airports“, μερικά από τα επιδραστικότερα album της πορείας του, με την οποία δημιούργησε ουσιαστικά ένα καινούριο είδος, την ambient. „Η ambient μουσική θα πρέπει να είναι σε θέση να φιλοξενεί πολλά επίπεδα ακρόασης μαζί, χωρίς να επιβάλλει κάποιο. Θα πρέπει να μπορεί τόσο να αγνοηθεί όσο και να κεντρίσει το ενδιαφέρον“ θα μας πει ίδιος.

Ένα μεγάλο κομμάτι της προσφοράς του στη μεταμοντέρνα εποχή της μουσικής, αφορά τις εργασίες του στη θεωρία της μουσικής, αλλά ακόμα περισσότερο, στον τομέα της παραγωγής. Το μοναδικό, μινιμαλιστικό του στυλ κατάφερε να διαδοθεί μέσα από σπουδαίες παραγωγές όπως η τριλογία του Βερολίνου του David Bowie και τα album των Talking Heads, ενώ πιο πρόσφατα εντοπίζεται σε δουλειές των U2, Coldplay, James κ.α.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο