Το τραγούδι της ημέρας: Bob Dylan – “Subterranean Homesick Blues”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

bob-dylan

1965 και ο Bob Dylan κάνει στροφή στον ηλεκτρικό ήχο με το album του „Bringing It All Back Home“, προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους της folk/country μουσικής. Το πρώτο single μέσα από αυτόν τον δίσκο-ορόσημο ήταν το „Subterranean Homesick Blues“.

bob-dylan-2Το πρώτο ουσιαστικά τραγούδι του Bob Dylan με ηλεκτρικά όργανα, χρωστούσε μουσικά στον Chuck Berry, ενώ οι σχεδόν ασύνδετοι και γρήγοροι στίχοι του – φανερά επηρεασμένοι από την ποίηση της Beat γενιάς – αντανακλούσαν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής με αναφορές κυρίως στον πόλεμο του Βιετνάμ και την αυξημένη χρήση ναρκωτικών. Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι αυτή ακριβώς η στιγμή είναι που δημιουργήθηκε και ο πρόδρομος της rap!

Το τραγούδι αυτό έφερε και άλλη μια καινοτομία: Στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, κυκλοφορεί αυτό που στην ιστορία θα μείνει ως ο προπομπός των μουσικών βιντεοκλίπ, το απόλυτα επιδραστικό video που συνόδευε το „Subterranean Homesick Blues“.

Απόσπασμα απο την ταινία-παρουσίαση του D. A. Pennebaker της περιοδείας του Bob Dylan στην Αγγλία το 1965, ο καλλιτέχνης εμφανίζεται να εναλλάσει κάρτες με στίχους-κλειδιά του τραγουδιού, μία ιδέα που μιμήθηκαν στη συνέχεια άπειρα videoclip.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο