Στις 26 Ιουλίου 1987 ο Αμερικανός μουσικός Billy Joel ξεκινά αυτό που είχε σχεδιάσει ένα χρόνο πριν, μια περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση.

Η αποκλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου και η αρχή της αποσάθρωσης της Σοβιετικής Ένωσης επέτρεψαν σε Αμερικανό καλλιτέχνη να κάνει κάτι που μερικά χρόνια πριν θα θεωρούνταν αδιανόητο.

Ο Billy Joel έγινε λοιπόν ένας από τους πρώτους μουσικούς από τότε που υψώθηκε το Τείχος του Βερολίνου, που έπαιξε στην Ε.Σ.Σ.Δ.

billy-joel2

Με ολοκληρωμένη μπάντα έδωσε συναυλίες σε κλειστούς χώρους της Μόσχας, του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) και της Τιφλίδας, ενώ η περιοδεία βιντεοσκοπήθηκε για την τηλεόραση και αναμεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο, η πρώτη αναμετάδοση rock συναυλίας στη Σοβιετική ιστορία.

Μαρτυρίες από τη μπάντα – και κάτι που θα μπορούσε όμως να θεωρηθεί προπαγάνδα – λένε πως όταν τα δυνατά φώτα έπεφταν στο κοινό, όσοι φάνηκαν να το διασκεδάζουν ξαφνικά πάγωναν, ενώ επιπρόσθετα, όσοι συμπεριφέρονταν „υπερβολικά“ απομακρύνονταν από την ασφάλεια.

O Joel, εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες του όπως τα „Piano Man“, „Uptown Girl“ και „Innocent Man“, διασκεύασε το “The Times They Are a-Changin” του Bob Dylan και το “Back in the U.S.S.R.” των Beatles.

Υπολογίζεται ότι χάριν της περιοδείας αυτής ο Joel έχασε περισσότερα από 1 εκ. δολάρια, που όπως είπε αργότερα άξιζε για τη συνολική εμπειρία και το συμβολισμό αυτής.

Ήταν άλλωστε ήδη ένας από τους εμπορικότερους καλλιτέχνες στις H.Π.Α. έχοντας πουλήσει πάνω από 150 εκ. δίσκους παγκοσμίως.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο