Κόσμος

Το Ισραήλ πλημμυρίζει τις καλλιέργειες της Γάζας;

By N.

March 28, 2021

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε ότι πλημμύρισε εσκεμμένα τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Γάζας τον Φεβρουάριο. Πλημμυρίζει, όντως, το Ισραήλ παλαιστινιακές εκτάσεις γης;

Για πολλά χρόνια, οι αγρότες στη Γάζα παραπονιούνται ότι ξαφνικές ροές όμβριων υδάτων καταστρέφουν τις σοδειές τους.

Πρόσφατη έκθεση ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al Mezan υποδεικνύει ότι πολλά περιστατικά πλημμύρας που έχει καταγράψει «δεν μπορούν να αποδοθούν σε φυσικά αίτια».

Ο Samir Zaqout, εκπρόσωπος της Al Mezan, είπε ότι το συμπέρασμα βασίστηκε σε όσα διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι «επί τόπου» οι ερευνητές από τον οργανισμό του φέτος.

Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές παρατήρησαν έναν «χείμαρρο νερού» πίσω από το φράγμα που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις. Τότε, μπορούσε κάποιος να δει το νερό να εισέρχεται στη Γάζα από την πλευρά του Ισραήλ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές νερού που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή όμβριων υδάτων (εντός του Ισραήλ) και όταν αυτές οι δεξαμενές γεμίζουν, απελευθερώνουν το νερό προς τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Zaqout.

«Η συγκομιδή χάθηκε εν ριπή οφθαλμού»

Τον Φεβρουάριο, αγρότες που εργάζονταν κοντά στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ είχαν σχεδιάσει τη συγκομιδή της σοδειάς ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα στις αγορές. Όμως, όταν πήγαν στη δουλειά ένα πρωί, οι αγρότες είδαν ότι η γη τους – που βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας – είχε πλημμυρίσει.

«Η περίοδος συγκομιδής χάθηκε εν ριπή οφθαλμού», είπε ο Musad Habib, αγρότης στην περιοχή. Οι καλλιέργειές του περιλάμβαναν μελιτζάνες, τομάτες, μαρούλια και πατάτες.

Ο Musad, 54 ετών, κατηγορεί το Ισραήλ για την πλημμύρα.

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θέλουν να σταματήσουν οι καλλιέργειες κοντά στα σύνορα ώστε να έχουν «πιο ξεκάθαρη ορατότητα στην περιοχή για στρατιωτικούς σκοπούς», είπε ο Musad.

«Μας έχουν πυροβολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Προσπαθούν να μας εξαναγκάσουν να φύγουμε από τη γη μας», προσθέτει.

Έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αεροπλάνα για να ψεκάσουν κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Γάζας με παρασιτοκτόνα που πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνα.

Επίσης, έχει ισοπεδώσει εκτάσεις αγροτικής και οικοδομήσιμης γης εντός της Γάζας για να διευρύνει το οπτικό πεδίο των στρατιωτών.

Ο Musad είχε σχεδιάσει έναν μικρό εορτασμό τη μέρα που βρήκε τις καλλιέργειές του κατεστραμμένες. Εάν η σοδειά είχε επιτυχία, θα παράγγελνε ένα γεύμα από κάποιο εστιατόριο και θα χαλάρωνε με την οικογένειά του εκείνο το απόγευμα.

Αντ’ αυτού, επέστρεψε σπίτι από τη δουλειά με ένα βαθύ αίσθημα θλίψης.

Η καταστροφή των καλλιεργειών του δυσχέρανε τα οικονομικά του προβλήματα, τα οποία ήταν ήδη έντονα. Με επτά παιδιά, δύο εκ των οποίων παντρεμένα, είναι ο κύριος συντηρητής της πολυμελούς οικογένειάς του.

«Ούτε τα πτηνά δεν είναι ασφαλή»

Ο Hussein Habib είναι ιδιοκτήτης ορνιθοτροφείου κοντά στα χωράφια του Musad Habib.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα του Φεβρουαρίου, ο Hussein δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άλλο αγρότη, ενημερώνοντάς τον για την έκταση της γης που είχε πλημμυρίσει.

Ο Hussein έσπευσε στη φάρμα του. Η εικόνα που τον περίμενες ήταν εξαιρετικά οδυνηρή.

Προσπάθησε αμέσως να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 1.000 πτηνά του. Περίπου τα μισά εξ αυτών μπορούσαν να σωθούν, αλλά ήταν ήδη αργά για τα υπόλοιπα.

Είχαν πνιγεί.

«Ούτε τα πτηνά δεν είναι ασφαλή από την κατοχή του Ισραήλ. Η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για καλλιέργειες ή για εκτροφή πουλερικών. Για αυτό οι αγρότες αναγκάζονται να εργαστούν στην παραμεθόρια περιοχή× είναι μακριά από τις κατοικίες των ανθρώπων», είπε ο Hussein.

«Γνωρίζουμε ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ ενδέχεται να μας πυροβολήσουν ανά πάσα στιγμή. Όμως, δεν έχουμε πραγματική δυνατότητα επιλογής. Ο βιοπορισμός στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δύσκολος», πρόσθεσε.

Πριν υποστούν τις απώλειές τους ο Hussein και οι συνάδελφοί του, το Ισραήλ είχε ήδη κατηγορηθεί μία ακόμη φορά ότι πλημμύρησε εσκεμμένα τη γη της Γάζας φέτος.

«Αναστατωμένος»

Τον Ιανουάριο, οι καλλιέργειες του Muhammad Abu Asir που περιλάμβαναν μελιτζάνες, μαρούλια, τομάτες, αγγούρια, μαϊντανό και νεροκάρδαμο πλημμύρησαν.

Προσπάθησε να περισυλλέξει ό,τι μπορούσε και να απλώσει χώμα στη φάρμα που νοικιάζει με την ελπίδα ότι θα είχε κάτι να μαζέψει, όσο μικρό κι αν ήταν, κατά τη συγκομιδή. Όμως, η γη του πλημμύρησε ξανά τον επόμενο μήνα.

Ο Abu Asir, 50 ετών, έχει υποφέρει πολύ από την ισραηλινή βία. Το σπίτι του στη γειτονιά al-Shujaiyeh στην πόλη της Γάζας καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης ισραηλινής επίθεσης το 2014.

«Συνεχώς διατρέχω κίνδυνο να σκοτωθώ. Οι τέσσερις γιοι μου μού ζήτησαν να εγκαταλείψω τη γεωργία. Δεν υπάρχει, όμως, άλλη δουλειά που μπορώ να κάνω. Όλη μου η ζωή συνδέεται με τη γη», είπε.

«Είμαι εξαιρετικά αναστατωμένος. Οι Ισραηλινοί αγρότες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς; Εάν σημειώνονταν επιθέσεις εναντίον τους, το Ισραήλ θα κατηγορούσε τους Παλαιστινίους για τρομοκρατία. Οι συνεχείς επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων που αγωνίζονται να βγάλουν τα προς το ζην είναι τρομοκρατία», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Al Mezan, το Ισραήλ πλημμύρησε εσκεμμένα τα αγροκτήματα της Γάζας επτά φορές κατά τη διάρκεια του 2020. Κατά συνέπεια, περίπου 200 στρέμματα γης επλήγησαν.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσκόμισαν στοιχεία που υπονοούν την πολιτική εσκεμμένης πλημμύρας από τον ισραηλινό στρατό πέρυσι. Ο Amit Shohanski, νομικός σύμβουλος του στρατού του Ισραήλ, απάντησε αναφέροντας ότι [ο στρατός] «δεν είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και λειτουργία δεξαμενών νερού στις παρακείμενες στη λωρίδα της Γάζας περιοχές».

Ο στρατός, υποστήριξε ο Shohanski, «δεν επενέβη με οποιονδήποτε τρόπο στη ρύθμιση ή εκτροπή του νερού από τις δεξαμενές στην πλευρά του Ισραήλ προς την κατεύθυνση της Λωρίδας της Γάζας, εάν αυτό όντως συνέβη».

Ο Samir Zaqout από την Al Mezan σημείωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που στρατεύματα του Ισραήλ «αρνήθηκαν τα εγκλήματά τους».

«Εάν παραδέχονταν αυτά τα εγκλήματα, τότε θα ήταν υπεύθυνοι για τις αποζημιώσεις των αγροτών για τις προκληθείσες ζημίες. Και οι αγρότες θα είχαν τη δυνατότητα να μηνύσουν το Ισραήλ. Επομένως, δεν είναι ένα γεγονός που οι Ισραηλινοί πρόκειται να παραδεχθούν».