Κάθε πρωί παρακολουθούμε και διαλέγουμε τις ειδήσεις που μας γύρισαν το μάτι.
Παρασκευή, 6.11.2020

Στα 2917 έφτασαν τα νέα κρούσματα Covid-19, με τους θανάτους να φτάνουν τον αριθμό ρεκόρ των 29, ενώ οι διασωληνωμένοι πλέον είναι 187, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.


Σε καραντίνα μπαίνει όλη η χώρα από αύριο Σάββατο 7/11, όπως ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.


Στο πλαίσιο του καθολικού lockdown, χτες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση. Όπως τόνισε, καταγράφεται δραματική αύξηση της πανδημίας, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 20% μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες, συμπληρώνοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας έχει αυξηθεί, με τις εισαγωγές να είναι πλέον περισσότερες σε σύγκριση με τα εξιτήρια. Παρακολουθούμε ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αναφορικά με το πως θα λειτουργεί η οικονομία και το πως θα κινούμαστε από το Σάββατο 7/11.


O καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε τηλεοπτική εμφάνιση του στον ΣΚΑΙ, εκτιμά πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τα lockdown αυτόν τον χειμώνα, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά που θα δείξουν οι πολίτες τον Δεκέμβριο, όταν θα τελειώσει αυτό που εξαγγέλθηκε, θα κρίνει πότε θα αρχίσει ένα νέο. Επίσης, υποστηρίζει πως θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση να βρει άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο. Τα λεγόμενα του κ.Βασιλακόπουλου έρχεται να επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανότητες παράτασης του lockdown σε περισσότερες από τρεις εβδομάδες.


Αύξηση κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και διαδοχικά περιοριστικά μέτρα, σε ρεπορτάζ που παρακολουθούμε στο Euronews.


Από το ημερολόγιο του The Press Project


Σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων, ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταικούρας ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ύψος 3,3εκ€.


Ουδείς εργαζόμενος θα δει στο λογαριασμό του ολόκληρο το επίδομα των 800€ το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247. Η καταβολή του θα είναι αναλογική και θα εξαρτάται από τις μέρες στις οποίες ο εργαζόμενος θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και κατά τα φαινόμενα θα υποκαταστήσει ένα μέρος και από το δώρο των Χριστουγέννων αφού θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.


Ύφεση για φέτος στο 9%, χρέος στο 207% του ΑΕΠ, πτώση του τουρισμού πάνω από 70% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για 2020, προβλέποντας πως η Ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2022.


Σε κίνδυνο μπαίνει για τα κράτη μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου η πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας των διαπραγματευτών Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Στο στόχαστρο της κομισιόν βρίσκονται η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν προβεί σε σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.


Επιστολή καταγγελίας στο υπουργείο Μεταφορών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, λόγω της απαράδεκτης παραβίασης του άρθρου 25 του ν. 4440/2016 η οποία αφορά σε προσλήψεις ατόμων με αναπηρία μέσω ΑΣΕΠ, στην προκήρυξη 1/2020.

Στη συγκεκριμένη προκήρυξη που αφορά στην πλήρωση εκατόν ογδόντα έξι (186) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), δεν συμπεριλαμβάνεται η ποσόστωση του άρθρου 25 του ν. 4440/2016, που αφορά στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρία, ενώ έχουν προβλεφθεί θέσεις για τις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ατόμων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με αναπηρία ή τέκνων ατόμων με αναπηρία.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι ο ανωτέρω αποκλεισμός συνιστά διάκριση και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της χώρας μας.
Απαίτηση της ΕΣΑμεΑ είναι η μη δημοσίευση καμίας νέας προκήρυξης, η οποία να παραβιάζει το άρθρο 25 του ν. 4440/2016, το οποίο αφορά σε προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να σταματήσουν να θίγονται κεκτημένα δικαιώματά τους.


Ο Δήμος Πειραιά ανακοινώνει την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 118 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του ∆ήµου Πειραιά.

 


Στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής βάζουν την χώρα οι Financial Times, ασκώντας κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή και παρέχει αμνηστία σε χιλιάδες φοροφυγάδες με χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ έκαστος. Στο άρθρο με τίτλο «Greece passes bill critics warn is de facto amnesty for tax offenders».

Επίσης, στο άρθρο τονίζεται ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η εδώ και 15 μήνες κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού με σπουδές στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με νομοθετήματα που οι επικριτές υποστηρίζουν πως φαίνονται να ευνοούν φερόμενους ως παραβάτες».

Οι Financial Times σημειώνουν, επίσης, πως με τροποποίηση στον ποινικό κώδικα, η κυβέρνηση επιτρέπει στους τραπεζίτες που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης να γλιτώσουν τη δίωξη, εκτός και αν η εμπλεκόμενη τράπεζα ζητήσει εισαγγελική έρευνα.


Ενώ η χώρα μπαίνει σε δεύτερη καραντίνα, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ολοκληρώνει την πλήρη άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, επιβάλλοντας στους πολίτες ένα νέο σκληρό δικονομικό καθεστώς, καθώς προβλέπει την επιτάχυνση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη ως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Διαβάζουμε ρεπορτάζ του The Press Project.


Με δελτίο τύπου το οποίο στάλθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, η “Ελληνικός Χρυσός” αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής που καταδίκασε δύο στελέχη της σε ποινή φυλάκισης για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και πλήθος αστήρικτων ισχυρισμών, η εταιρεία αμφισβητεί ανοικτά την κρίση της Δικαιοσύνης και προσπαθεί να ανατρέψει τη αρνητική εντύπωση που η καταδικαστική απόφαση δημιούργησε.


“Εφόσον έχουμε απαγόρευση δεν νοείται να γίνει καμία πορεία” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, αναφορικά με το αν θα πραγματοποιηθεί η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. “Είναι ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, αλλά πιστεύω ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει”, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.


Σαρώνει την κεντρική Αμερική ο κυκλώνας «Ήτα», ο οποίος για την ώρα έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα αλλά αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα, καθώς θα φτάνει πάνω από την Καραϊβική θάλασσα, πριν απειλήσει την Κούβα, την Τζαμάικα και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι. Πάνω από 50 νεκροί εντοπίστηκαν σε χωριά στη Γουατεμάλα στα οποία κατοικούν κυρίως αυτόχθονες, εξαιτίας κατολισθήσεων λάσπης που προκάλεσε η καταιγίδα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι.


Σύμφωνα με την Guardian, o εξόριστος πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ετοιμάζει θριαμβευτική επιστροφή την ερχόμενη εβδομάδα, διασχίζοντας με κομβόι 800 οχημάτων την περιοχή όπου ξεκίνησε η πολιτική του καριέρα. Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, εξορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα υποκινούμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.


Νέο φιάσκο με τον κεντρικό διαγωνισμό της ΚΕΔΕ για τις μάσκες στα σχολεία. Έκπτωτοι κηρύχθηκαν δύο προμηθευτές, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα νέο κενό στη συνολική παραγγελία των 110.000 τεμαχίων. Ο λόγος της έκπτωσης των προμηθευτών είναι γιατί δεν υλοποιήθηκε «η παράδοση και αντικατάσταση των συμβατικών υλικών (μασκών) μέσα στον συμβατικό χρόνο», όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕΔΕ που αναρτήθηκε χθες, σε ρεπορτάζ που διαβάζουμε στην ΑΥΓΗ.


Στάση αναμονής τηρεί το Βερολίνο ενόψει του τελικού αποτελέσματος των εκλογών. Όσο περνά η ώρα όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί ασκούν κριτική στον Τραμπ, καλώντας τον να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του υποψηφίου του Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 270 εκλέκτορες στο Κολλέγιο Εκλεκτόρων για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμούν τα περισσότερα πρακτορεία ειδήσεων. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Εναλλακτική για τη Γερμανία, δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν μια αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, οι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.


Στο κατώφλι του Λευκού Οίκου ο Μπάιντεν


Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ παρότρυνε χθες Τετάρτη τον πατέρα του, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, να εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της εκλογικής «νοθείας» που διαπράττεται, κατ’ αυτόν, στην καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


Άλλο ένα κρεσέντο fake news από τον επερχόμενο κατά τα φαινόμενα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις αναφορικά με την πορεία των αποτελεσμάτων έκανε διαχωρισμό “νόμιμων και μη ψήφων” αναγκάζοντας το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC να διακόψει την προβολή της ομιλίας του.


Διαβάζουμε στο Infowar ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο το οποίο αναφέρει πως δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια προεδρική αναμέτρηση θα καταλήξει σε αμφισβήτηση και αναταραχή ημερών ή και εβδομάδων, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από το 1867 μέχρι και σήμερα.


Επιμέλεια: Σπ.Μακαντάνης, Γ.Μπάκος

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο