Τίτλοι ειδήσεων: Κάθε πρωί διαλέγουμε και μοιραζόμαστε ειδήσεις που μας γύρισαν το μάτι, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ημερήσιο δελτίο τύπου.


οι τελευταίες ειδήσεις για την πανδημία του COVID-19

COVID-19

Άλλη μια ημέρα με περισσότερα από 3000 κρούσματα χτες Πέμπτη, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3227 νέα κρούσματα Covid-19, 59 θανάτους και 499 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.

ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων covid-19


O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, μίλησε για τους λόγους για τους οποίους οι ιδιωτικές κλινικές αρνήθηκαν να παράσχουν 200 κλίνες σε νοσηλευόμενους με COVID-19, αναφέροντας: «Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις». Οι κ.κ. Σαραφιανός και Κωτσιόπουλος μίλησαν για την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας του Open.


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κ. Ιάκωβος Αβραμίδης, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», η οποία λειτουργεί πλέον ως κλινική COVID σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ο κ. Αβραμίδης έκανε λόγο για «πολεμική» κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας που δέχονται ασφυκτική πίεση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας πως η αναλογία είναι 1 γιατρός για 35 ασθενείς. Στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.


Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας, με την επιβολή πιο αυστηρού lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ θα πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα που πήρε η πόλη Γουχάν. Να βγαίνει, δηλαδή, ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι.


Αποτελεσματικό κατά 95% -και συνεπώς κατά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικώς την περασμένη εβδομάδα- είναι το εμβόλιο των Biontech και Pfizer, όπως ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι δυο εταιρίες. Το εμβόλιο φαίνεται να επιδρά το ίδιο καλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξάρτητα από άλλες δημογραφικές διαφορές, ανέφεραν οι φαρμακευτικές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων. Διαβάζουμε στην DW και παρακολουθούμε ρεπορτάζ για όλα τα εμβόλια που βρίσκονται λίγα βήματα πριν την παραγωγή, στην ΕΡΤ.


Διαβάζουμε σήμερα στην ΕΦΣΥΝ πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί να μη χρησιμοποιείται η ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με νέο κορονοϊό. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων των ασθενών, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι φέρνει αποτελέσματα, μειώνοντας την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία της φθινοπωρινής έκθεσης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2020, αναφορικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων στοιχεία για το ΑΕΠ, την ύφεση, τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την εργασία. Όπως σημειώνει η έκθεση το βάρος της ύφεσης ίσως και να ξεπεράσει το 9,8%. Παράλληλα το ΕΔΣ, χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για μεγέθυνση του ΑΕΠ σε ποσοστό 7,5% το 2021, ως «εξαιρετικά αμφίβολη» συνυπολογιζόμενης της έξαρσης της πανδημίας στο τελευταίο τετράμηνο του 2020. Διαβάζουμε ρεπορτάζ στο The Press Project.


Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα από το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών. Στα βασικά σημεία παρατηρούνται παράδοξες προσδοκίες για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά €3δισ. την στιγμή που η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί συντετριμμένα εισοδήματα και τζίρους. Μόλις €2δισ. αποθεματικό και πρόβλεψη για προκαταβολές 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να τις περιορίσουν στα €2,9δισ. Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΕΦΣΥΝ.


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόβλεψη για την εξέλιξη του βιομηχανικού τοπίου: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία του COVID-19, καθώς πολλές αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό και να βρουν νέους τρόπους συνέχισης των δραστηριοτήτων τους εν μέσω της τρέχουσας κρίσης. Η βιομηχανία της ΕΕ πρέπει να ανακάμψει από την πανδημία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.


Ενα «τσουνάμι» χρέους έχει ήδη προκαλέσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η πανδημία, καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις κατέφυγαν στον δανεισμό τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Η κρούση προέρχεται αυτή τη φορά από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που προβλέπει πως μέχρι το τέλος του έτους το παγκόσμιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος, καθώς στα τέλη του 2019 το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Διαβάζουμε στην Καθημερινή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε έντονο κλίμα διεξήχθη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη Πέμπτη, εξαιτίας της βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον βουλευτών της αντιπολίτευσης στις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να καταδικάσει τις επιθέσεις, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι οι κινηματικές διαδικασίες, αποφεύγοντας έτσι να καταδικάσει την βία κατά βουλευτών.


Ένας 27χρονος Σύρος, ο οποίος φέρεται ως τζιχαντιστής και ο οποίος ομολόγησε ήδη ότι έχει συμμετάσχει και σε δολοφονίες, συνελήφθη σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην δομή φιλοξενίας αλλοδαπών στον Ελαιώνα Αττικής.


Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο στη Λιβύη και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, «τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την απόσυρση των δυνάμεών τους» κατήγγειλε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Στέφανι Ουίλιαμς, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου προβλέπει «την απόσυρση όλων των στρατιωτικών μονάδων και ένοπλων ομάδων από τις πρώτες γραμμές (και) την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια εντός 90 ημερών» δήλωσε η Ουίλιαμς.


Διαβάζουμε σήμερα στον Guardian πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει μείωση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε αντίθεση με τις στρατιωτικές δαπάνες που θα είναι αυξημένες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα θα είναι μέρος του μίνι προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Λέγεται πως είναι μέρος του κυβερνητικού πλάνου για την αντιμετώπιση του νέου ρεκόρ κρατικού δανεισμού, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.


Παρά τα φρικτά ευρήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, καθώς και τις επαναπροωθήσεις, οι πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ αναμένεται να βγάλουν άλλον ένα χειμώνα μέσα στο κρύο στις σκηνές τους. Την ίδια στιγμή, νέος καταυλισμός ετοιμάζεται στον Ελαιώνα και θα φιλοξενεί προσωρινά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν άστεγοι και διέμεναν σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Διαβάζουμε στο in.gr. Κι ενώ το προσφυγικό ζήτημα παραμένει πολύ υψηλά στην ατζέντα, το λιγότερο τρομακτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα και τα ευρήματα της έκθεσης της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (Committee to Prevent Torture ή CPT) για τις πολιτικές κράτησης και επαναπροώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ακόμα και οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλα ευάλωτα άτομα καταγράφονται να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, με ανεπαρκές φαγητό. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, αρνείται τα ευρήματα διαβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο και με τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο The Press Project.


Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι η ημέρα που έχει επιλεγεί παγκοσμίως για την μνήμη και την απόδοση τιμής σε όλα τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα σε όλο τον κόσμο που υπήρξαν θύματα του ρατσιστικού μίσους, άτομα που δολοφονήθηκαν για την ταυτότητα του φύλου τους, με άλλα λόγια επειδή επέλεξαν να ζουν ελεύθερα. Κάθε μέρα ένα τρανς άτομο δολοφονείται στον πλανήτη.


Μνήμη Χρόνη Μίσσιου – έφυγε σαν σήμερα το 2012
Μοιραστείτε.

Σχετικά με τον συντάκτη

N.

Αφήστε ένα σχόλιο