Επικαιρότητα

The Wall Street Journal: Η UNGASS 2016 ολοκληρώθηκε χωρίς αλλαγή πολιτικής για τα ναρκωτικά

By N.

April 26, 2016

Σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η βία στοιχίζουν πολλές ζωές κάθε χρόνο.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά ολοκληρώθηκε χωρίς αλλαγή της πολιτικής. Οι διαφωνίες παρέμειναν στην αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη θανατική ποινή.

Αυτό το παγκόσμιο συνέδριο για τα ναρκωτικά τελείωσε την Πέμπτη, χωρίς κάποια μεγάλη στροφή στην πολιτική και με βαθιές διαφορές για το πώς να προχωρήσουμε στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Το τριήμερο συνέδριο, το πρώτο σχεδόν μετά 20 χρόνια, λειτούργησε ως ένα φόρουμ για τους εκπροσώπους των κρατών του ΟΗΕ για να συζητήσουν τις τρέχουσες πρακτικές, να μοιραστούν εμπειρίες και να συζητήσουν τη μελλοντική μορφή της πολιτικής που θα μπορούσε να λειτουργήσει για όλα τα έθνη.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Mogens Lykketoft, είχε ανοίξει την εκδήλωση, λέγοντας ότι ελπίζει πως το συνέδριο θα είναι «μια ενθάρρυνση για ένα νέο αντισυμβατικό τρόπο σκέψης, » που θα που θα βάζει πρώτα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, οι διαφωνίες παρέμειναν σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Χώρες υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης, υποστηρίζουν πολιτικές που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή για τους παραβάτες των ναρκωτικών. Χώρες που αντιτίθενται με αυτή την αλλαγή είπαν ότι προσπαθούν να απελευθερώσουν τις κοινωνίες τους από όλες τις μορφές των ναρκωτικών και πιστεύουν ότι απαιτούνται σκληρά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Οι λύσεις που υλοποιούνται από τη διεθνή κοινότητα ήταν ειλικρινά ανεπαρκείς,» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Enrique Peña Nieto. «Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την απαγόρευση προς την αποτελεσματική πρόληψη.» συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Μεξικό εξετάζει νομιμοποίηση ιατρικής χρήσης της κάνναβης και αποποινικοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων αυτής.

Η γραμμή της διαίρεσης και της διαφωνίας έπεσε κάπως κατά μήκος των διαχωριστικών γραμμών της Ανατολής και της Δύσης, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές που παίζουν επίσης ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής για τα ναρκωτικά. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και της Νότιας Αμερικής, καθώς και οι ΗΠΑ υποστήριξαν πιο ήπιες προσεγγίσεις. Ανατολικές χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία και οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες όπως το Ιράν, η Ινδονησία και το Πακιστάν παρέμειναν σθεναρά αντίθετοι.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Khloponin είπε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσει «την αδιάλλακτη πολιτική του» και προσέθεσε ότι η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι «οι προσπάθειες για καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους εγωισμούς κάθε κράτους.» Η Ινδονησία έκανε μια δήλωση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για λογαριασμό πολλών μουσουλμανικών χωρών, καθώς και για λογαριασμό της Κίνας λέγοντας ότι η θανατική ποινή ήταν μια αποτελεσματική πολιτική για τα ναρκωτικά.

Το Ιράν, που βρίσκεται στα σύνορα της διαδρομής που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά οπίου από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι οποιαδήποτε πολιτική για τα ναρκωτικά, απαιτείται να σεβαστεί «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας και να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ναρκωτικών και υπάρχουν περισσότεροι από 400.000 θάνατοι από ναρκωτικά κάθε χρόνο. Σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η βία στοιχίζουν πολλές ζωές κάθε χρόνο.

Το συνέδριο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά κλήθηκε από το Μεξικό, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα, οι οποίες έχουν πολεμήσει τη βία των καρτέλ ναρκωτικών και τώρα πιέζουν για αλλαγές στις παλιές πολιτικές που βασίζονται σε τρεις παγκόσμιες συνθήκες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.

Ορισμένες αλλαγές πολιτικής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, καθώς υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επισήμαναν αυτά ως παραδείγματα προς μίμηση. Η Πορτογαλία αποποινικοποιήσε όλα τα ναρκωτικά το 2001, και η Ουρουγουάη έχει νομιμοποιήσει την πώληση κάνναβης. Στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και το Κολοράντο νομιμοποίησαν την πώληση ψυχαγωγικής κάνναβης, και πολλές πολιτείες επιτρέπουν την ιατρική χρήση της κάνναβης. Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής κάνναβης.

Μια συμφωνία που ονομάστηκε «έγγραφο αποτελεσμάτων» αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μήνες πριν στη Βιέννη και υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Αυτό το έγγραφο παρέμεινε στο πλαίσιο της τρέχουσας απαγορευτικής πολιτικής για την απαγόρευση όλων των ψυχαγωγικών ναρκωτικών και την ποινικοποίηση της χρήσης τους. Έτσι απέφυγε να αναφερθεί το μεγάλο θέμα της θανατικής ποινής, αλλά έκανε έκκληση για περισσότερη ανθρωπιστική προσέγγιση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Μη κυβερνητικές ομάδες, δήλωσαν ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ και η εγκριθείσα συμφωνία ήταν εκτός πραγματικότητας. Οι ηγέτες της Global Commission on Drug Policy, η οποία αποτελείται από πολλούς πρώην πολιτικούς ηγέτες που καλούν για μεταρρύθμιση, εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την έκβαση της διάσκεψης.

legalit.gr

Η σελίδα του legalit στο Facebook: www.facebook.com/legalitgr