Lara Herzog

Οι «πρόσφυγες της ιατρικής κάνναβης»

Η ιατρική κάνναβη αναγκάζει πολλούς γονείς και οικογένειες να μετακινηθούν στις ΗΠΑ για τις θεραπείες των παιδιών τους. Οι «πρόσφυγες της ιατρικής κάνναβης» αφήνουν πίσω τις ζωές τους και μετακινούνται στο Κολοράντο, στην Καλιφόρνια και στο Όρεγκον για να έχουν πρόσβαση σε νόμιμη κάνναβη για τη θεραπεία παθήσεων των παιδιών τους

O 2 ετών Tristan Forde βίωνε 20 επιληπτικές κρίσεις την ημέρα, καθώς πάσχει από το σύνδρομο Dravet , μια σπάνια μορφή επιληψίας. Όλα άλλαξαν όμως, όταν ο Forde άρχισε την ιατρική θεραπεία με χρήση κάνναβης το περασμένο έτος. Για μήνες δεν έχει υποστεί καμία επιληπτική κρίση, δήλωσε η Yvonne Cahalane, η μητέρα του Forde. «Για πρώτη φορά, φαινόταν σαν να υπήρχε μια λάμψη στα μάτια του. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά απλά φαινόντουσαν τόσο πολύ φωτεινότερα. »

Αλλά για να φτάσουν εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Ο ίδιος και η μητέρα του έπρεπε να ταξιδέψουν πάνω από 4.000 μίλια από την πατρίδα τους, το Dunmanway της Ιρλανδίας, για το Κολοράντο, ώστε να έχουν νόμιμη πρόσβαση σε ιατρική κάνναβη και έναν επαγγελματία γιατρό. Όταν η βίζα τους λήξει στο τέλος του έτους, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιρλανδία, όπου το φάρμακο που λέει η Cahalane ότι έχει αλλάξει τη ζωή του γιου της θεωρείται παράνομο ναρκωτικό.

Ο Forde και η μητέρα του ανήκουν σε μια ομάδα που συνεχώς αυξάνεται, τους «διεθνείς πρόσφυγες της ιατρικής κάνναβης», οι οποίοι τα τελευταία χρόνια γύρισαν τη ζωή τους ανάποδα και μετακόμισαν από το εξωτερικό στο Κολοράντο για τα φάρμακα με βάση την κάνναβη.

«Εμείς δεν πρόκειται να επιλέξουμε την επιλογή του να είμαστε εγκληματίες στην Ιρλανδία», δήλωσε η Cahalane. «Δεν θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα παράνομα, και δεν θέλουμε να το κάνουμε χωρίς ένα γιατρό.»

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πόσες οικογένειες έχουν μετεγκατασταθεί σε πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Κολοράντο, η Καλιφόρνια και το Όρεγκον που έχουν εδώ και καιρό επιτρέψει την ιατρική κάνναβη, η οποία εξακολουθεί να είναι παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να βρουν ιατρική κάνναβη – με μερικές να αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν μόνιμα μετά την παρατήρηση των θετικών επιπτώσεων.

Ο Javier Pena, 40, είπε ότι μετακόμισε με τα 2 δίδυμα αγόρια του, 7 ετών, από την Ισπανία στο Κολοράντο το περασμένο έτος, έτσι ώστε να μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν cannabis oil. Τα δίδυμα έχουν τη νόσο Batten, μια νευρολογική διαταραχή.

«Αυτή είναι η προσπάθειά μας να δώσουμε μια καλύτερη ζωή στα παιδιά μας. Γιατί να μην προσπαθήσουμε;» , είπε ο Pena. «Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια λύση.»

Ο Pena είπε ότι είχαν δει τα βίντεο στο διαδίκτυο για το «Charlotte’s Web», μια ποικιλία κάνναβης που δημιουργήθηκε στο Κολοράντο και έχει υψηλές συγκεντρώσεις κανναβιδιόλη (CBD), το οποίο είναι ένα μη-ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης.

Το Charlotte’s Web, πήρε το όνομά του από ένα νεαρό κορίτσι που είχε σοβαρή επιληψία.

Πολλοί γονείς, όπως η Cahalane, επέλεξαν το Κολοράντο εξαιτίας της φήμης της πολιτείας για την παρουσία αξιόπιστων γιατρών. Και ακόμη και αν υπάρχουν υπόγειοι τρόποι για τις οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε ιατρική κάνναβη στην πατρίδες τους, πολλοί γονείς διστάζουν από φόβο μήπως χάσουν την κηδεμονία των παιδιών τους, αν συλληφθούν.

Ο Sean Beeman, ένας παραγωγός ιατρικής κάνναβης με βάση το Όρεγκον, είπε ότι μιλάει τακτικά σε οικογένειες από το εξωτερικό οι οποίες έχουν μετακινηθεί προς τις ΗΠΑ ή εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης. «Οι άνθρωποι φέρνουν τα παιδιά τους από τη Γερμανία και την Τσεχία»

«Η κάνναβη είναι παντού, αλλά η ιατρική κάνναβη δεν είναι. Γι’αυτό οι άνθρωποι ταξιδεύουν και έρχονται εδώ «, πρόσθεσε.

Η έρευνα σχετικά με το πώς η CBD επηρεάζει τις επιληπτικές κρίσεις είναι περιορισμένη και ασαφής, με μερικές μελέτες να δείχνουν σαφή μείωση των κρίσεων και άλλες μελέτες να μην διαπιστώνουν καμία αλλαγή.

Η Keith Humphreys, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε ότι δεν θα συνιστούσε σε οικογένειες να ξεριζώσουν τις ζωές τους για χάρη της CBD, δεδομένης της έλλειψης έρευνας. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι λειτουργεί πέρα από τις ιστορίες των ασθενών».

Ακόμα, πολλές οικογένειες που μετακόμισαν για τις θεραπείες κάνναβης λένε ότι μετακόμισαν επειδή είχαν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές και είχαν δοκιμάσει τόσα πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν έκαναν τίποτα.

Μία γυναίκα, η οποία μετακόμισε από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κολοράντο και, στη συνέχεια, στην Καλιφόρνια, είπε ότι η εν λόγω θεραπεία κάνναβης για την δεκάχρονη κόρη της, που πάσχει από μια νευρολογική διαταραχή, την έσωσε από έναν «βασανιστικό πόνο».

«Ζει τώρα μια εντελώς  φυσιολογική ζωή», δήλωσε η μητέρα, η οποία ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία της, έτσι ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την εν εξελίξει διαδικασία της μετανάστευσης. Είπε ότι δεν επιστρέψει στο σπίτι της μέχρι να μπορεί να δώσει νόμιμα κάνναβης στην κόρη της. «Είμαστε Βρετανοί. Θέλουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή πίσω «.

Η Cahalane, η οποία ξεκίνησε συλλογή υπογραφών υποστηρίζεται σήμερα από περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, ζει με την ελπίδα ότι η ιστορία του γιου της θα πιέσει την Ιρλανδία να αλλάξει τους νόμους της και να της επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Θα συμβεί στην Ιρλανδία. Ελπίζω μόνο να το συνειδητοποιήσουμε πριν ακόμα περισσότερα παιδιά να υποφέρουν άσκοπα. »

legalit.gr

Η σελίδα του legalit στο facebook είναι: https://www.facebook.com/legalitgr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο